Poliisi epäilee kotisiivoojan varastaneen arvoesineitä kymmeniltä vanhuksilta


Lounais-Suomen poliisilaitos on selvittänyt rikossarjaa, jossa kotisiivouksia tehneen henkilön epäillään varastaneen arvoesineitä kymmenien iäkkäiden ihmisten kodeista.

Rikoskokonaisuuden tutkinta sai alkunsa vuoden 2022 marraskuussa, kun Lounais-Suomen poliisi sai ilmoituksen epäillystä kultakorujen varkaudesta. Rikosilmoituksessa ilmoittaja arveli, että varkauden takana olisi joku hänen kotonaan käyneistä siivoojista.

Poliisi sai esitutkinnassa selville mahdollisen tekijän, ja lopulta tutkinnan edetessä selvisi, että kyseinen siivouspalveluyrityksessä työskennellyt epäilty oli syyllistynyt yhteensä kymmeniin samantapaisiin varkauksiin käydessään siivoamassa yksityishenkilöiden koteja Turun seudulla. Tehdyt rikokset ajoittuvat vuoden 2022 keskikesästä loppuvuoteen 2022.

Kokonaisuudessaan varkaussarjassa rikosilmoituksia on tällä hetkellä kirjattu yhteensä 13, joista 11 on varkausrikoksia tai sen sarjoja ja kaksi petoksia. Yhdestä kohteesta epäilty tekijä on anastanut arvo-omaisuutta kolmena eri kertana.

Rikoksista epäilty henkilö on ollut esitutkinnassa halukas selvittämään rikoksensa. Poliisi ei epäile siivouspalveluyritystä rikoksesta.

Varkauden uhrina jopa yli satavuotias

Kaikkien rikosten kohteet ovat olleet iäkkäämpiä henkilöitä, joiden kotona siivooja on sopimuksen mukaisesti käynyt. Vanhin asianomistaja oli varkauden tapahtuessa 104-vuotias.

Asianomistajien kodeista epäillylle kelpasi lähinnä erilaiset kultakorut, kultakellot ja mitalit. Mukaan lähti myös esimerkiksi hopeisia aterimia, joista kallein kokonaisuus oli arvoltaan noin 3000 euroa.

Valtaosa asianomistajista ei tiennyt varkauksista ennen poliisin yhteydenottoa. Anastetut arvoesineet olivat pääosin sellaisia tavaroita, joita ei aktiivisesti käytetä, ja siksi niiden katoamista ei oltu havaittu. Monet varkauden uhriksi joutuneet luulivat tavaroiden vain kadonneen, eivätkä he osanneet yhdistää katoamista siivoojaan.

Epäilty tienasi rikoksilla jopa 18 000 euroa

Tutkinnassa on selvinnyt epäillyn myyneen suurimman osan anastamistaan esineistä. Osan myydystä omaisuudesta poliisi sai hankittua takaisin ja palautettua omistajilleen.

Epäilty on saanut itselleen myymistään esineistä noin 18 000 euroa. Anastetun arvo-omaisuuden todellinen arvo on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Lounais-Suomen poliisi viimeistelee rikoskokonaisuuden esitutkintaa ja tapaus lähtee syyttäjälle syyteharkintaan lähiviikkojen aikana.

Lähde ja kuva: Poliisi

SUOSITUIMMAT