Poliisi varoittaa: ”Makaako autosi alla joku?”


Itä-Suomen poliisilaitos on tehnyt Facebookissa ensi näkemältä varsin erikoiselta näyttävän julkaisun, jossa näkyy poliisiauto, ja sen alla miehen jalat.

– Makaako autosi alla joku? Onko hänellä työkaluja mukanaan? poliisi kysyy julkaisussa.

– Tällainen keikka tuli hätäkeskuksen kautta poliisille. Partio meni paikalle ja tavoitti auton alta poistuneen miehen lähistöltä. Mies oli maannut auton alla työkalujen kanssa keskellä kirkasta päivää, ja hänet otettiin kiinni epäiltynä varkauden yrityksestä.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkaudet ovat jopa kymmenkertaistuneet viimeisen vuoden aikana. Suomessa on ilmoitettu poliisille tänä vuonna noin 2 000 katalysaattorivarkautta. Varkaat irrottavat ja varastavat autoista katalysaattoreita, koska ne sisältävät harvinaisia ja arvokkaita metalleja, kuten mm. rodium, platina ja palladium.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkauksien kohteina ovat useimmiten vanhemmat bensiiniautot, etenkin Volvot, Opelit ja Toyotat. Mercedes-Benzin katalysaattorin irrottaminen on hankalaa, mutta se ei ole silti varkaita estänyt. Valtaosa katalysaattoreista varastetaan käytössä olevista autoista, mutta kohteiksi joutuu myös pihassa lojuvia vanhoja romuautoja, jotka viimeistään nyt kannattaisi kierrättää.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkaus voi sattua jopa keskellä päivää, mutta yleisin ajankohta on yö.

– Jos havaitset omalla tai naapurisi parkkipaikalla epäilyttävää toimintaa autojen luona, välissä tai alla, on syytä soittaa hätäkeskukseen. Kannattaa myös ottaa ylös tekijöiden rekisterinumerot ja tietysti tuntomerkkejä, julkaisussa kehotetaan.

Itä-Suomen poliisin mukaan kuluvan vuoden aikana katalysaattorivarkaita on jäänyt kiinni jo useita. Vielä pari vuotta sitten alla oleva poliisin pyyntö olisi varmasti kuulostanut vielä erikoisemmalta kuin nyt.

– Tarkistathan siis aamulla töihin lähtiessäsi, ettei kukaan ole omasi tai naapurin auton alla!

Alla Itä-Suomen poliisilaitoksen julkaisu.

SUOSITUIMMAT