Poliisilla olisi hyvä keino rajoittaa rattijuoppoutta – tässä se on, miksi sitä ei käytetä?


Rattijuopumusuutiset ovat päivittäisiä. Joka päivä kärähtää ratista kymmeniä ellei satoja kuskeja. Trendi on tänä päivänä selvä: varsinkin nuoremmat päihdekuskit ajavat huumeissa tai lääkkeissä – eivät alkoholin vaikutuksen alaisena.

Rattijuopolta otetaan kortti, mutta rattijuoppo nauraa monesti poliisille päin naamaa. Eihän sitä kortilla ajeta. Sen kun uudelleen rattiin vaan.

Poliisilla olisi keinovalikoimaa puuttua tähän. Rattijuopon auto voitaisiin takavarikoida valtiolle. Näin tapahtuu kuitenkin vieläkin liian harvoin.

Kaiken lisäksi ongelmallista on, että poliisi käyttää mahdollisuutta epäsuhtaisesti. Jossakin päin Suomea keinovalikoima on käytössä, toisaalla sitä ei juuri koskaan käytetä.

Auto voi joutua valtion haltuun myös toistuvasta kortitta ajosta tai jos ajoneuvoa on toistuvasti käytetty polttoainevarkauskeikoilla. Näissäkin on alueellisia eroja, ja poliisi ei ole aina kovinkaan aktiivinen. Esimerkiksi Porvoossa ei ole ollut tapana takavarikoida kovin herkästi.

Sen sijaan Kemissä poliisi on päättänyt takavarikoida autoja. Kun kemiläinen oli vuonna 2021 ajanut neljätoista kertaa ajokortitta vuoden sisään, auto lähti takavarikkoon. Sekään ei tarkoita että autoaan menettää kokonaan.

Poliisin on haettava takavarikolle jatkoa neljän kuukauden välein käräjäoikeudesta. Jos esitutkinta ei valmistu neljässä kuukaudessa, jatkoaikaa takavarikolle voidaan hakea. Vain oman auton voi menettää.

SUOSITUIMMAT