Puutarha parvekkeelle – huomioi olosuhteet ja tilankäytön maksimointi


Kerrostaloasujalle puutarhan perustamiseen on rajallisemmat mahdollisuudet, kun käytössä on yleensä vain pieni parveke. Mutta tämä ei tarkoita, etteikö parvekkeelle kannattaisi istuttaa muutakin kuin kesäkukkia!

Parvekkeella voi kasvattaa melkein minkälaisia kasveja tahansa: Voit kokeilla esimerkiksi köynnöksiä, perennoja, pieniä puita, yrttejä, vihanneksia, sipulikasveja ja kesäkukkia. Mikään ei estä valitsemasta parvekepuutarhaan lempikasvejasi, kunhan muistat tarkastaa niiden kasvupaikkavaatimukset.

Huomioi parvekkeen olosuhteet

Tuuliselle ja varjoisalle parvekkeelle sopivat eri kasvit kuin aurinkoiseen tilaan. On tärkeää, että valitset kasvit parvekkeesi valoisuuden huomioon ottaen. Ennen kasvien hankkimista, tarkkaile miten aurinko paistaa ja kuinka monta tuntia suoraa valoa parvekkeesi saa. Samalla parvekkeella voi olla erilaisia kasvuympäristöjä, kun jokin kulma jää aina varjoon.

Huomioi myös lämpötila. Esimerkiksi lasitettu parveke voi olla kesällä liiankin lämmin. Avoparvekkeella on monesti tuulista, mikä tarkoittaa tiheämpää kasteluväliä.

Avoparveke soveltuu myös puutarhaksi

Parvekepuutarhan voi luoda myös avoparvekkeelle, joka on luonnonelementtien armoilla. Parvekkeelle puhaltavaa tuulta voi hillitä esimerkiksi kiinnittämällä kaiteeseen tuulensuojia, tai istuttamalla tuulisimmalle reunalle kasveja, jotka suojaavat muita. Tuulen voimaa voi heikentää myös asentamalle parvekkeen kaiteeseen köynnöskehikon ja istuttamalla siihen köynnöskasveja.

Joustavat ja taipuisat kasvit, kuten petuniat ja nukenkaulukset, selviävät parhaiten tuulisella parvekkeella. Myös monet yrtit kestävät hyvin tuulisia olosuhteita. Lämmöstä pitäviä kasveja voi suojella istuttamalla ne pienoiskasvihuoneisiin.

Maksimoi tilankäyttö

Urbaaniin parvekepuutarhaan kuuluu tilan maksimaalinen hyödyntäminen. Voit kiinnittää ruukkuja vertikaalisesti parvekkeen seinälle ja ripustaa kattoon riippuvia kasveja. Kaiteeseen voidaan asentaa parvekelaatikoita, tai käyttää niitä köynnöskasvien kasvualustana. Pieneenkin tilaan mahtuu yllättävän paljon, kun koko parveke otetaan hyötykäyttöön.

SUOSITUIMMAT