Puuttuuko pyörästäsi tämä uusi pakollinen varuste? Voit saada sakon!


Monelta on voinut jäädä kesän aikana huomaamatta, että uusi tieliikennelaki velvoittaa pyöräilijää käyttämään pimeällä takavaloa. Poliisi voi antaa valottomalle pyöräilijälle huomautuksen tai liikennevirhemaksun.

Yksi uuden tieliikennelain muutoksista on jokaiselta pyöräilijältä vaadittava pakollinen punainen takavalo, jota tulee käyttää aina, kun ajaa pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on muuten huonontunut.

– Keskellä kesää pyörän valoja harvoin tarvitsee, joten muutos on voinut mennä monelta ohi. Nyt elokuussa iltojen pimetessä takavalo kannattaa viimeistään ottaa käyttöön, koska se auttaa välttämään onnettomuuksia. Huono näkyvyys on taustalla monessa pyöräkolarissa, sanoo korvausjohtaja Risto Rissanen LähiTapiola Savosta.

Taaksepäin punaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi polkupyörässä täytyy nyt olla myös valkoinen tai keltainen etuvalo. Erottuvuutta parantavat myös muut vaaditut varusteet, kuten etu-, taka- ja sivuheijastimet sekä soittokello.

– Valoilla paitsi parannamme omaa näkyvyyttä, teemme myös itseämme toisille näkyväksi liikenteessä. Takavalo lisää pyöräilijän näkyvyyttä taaksepäin, mikä auttaa ehkäisemään niin autoilijan ja pyöräilijän kuin esimerkiksi kahden pyöräilijän välisiä törmäyksiä, Rissanen korostaa.

Poliisi voi sakottaa

Poliisitarkastaja Konsta Arvelinin mukaan syksyn tullen poliisi voi kiinnittää erityistä huomiota myös uusien vaadittujen varusteiden käyttöön.

– Jos pyöräilijältä pimeässä puuttuu etu- tai takavalo, voi poliisi antaa huomautuksen. Tarvittaessa mahdollisuus on myös määrätä liikennevirhemaksu, joka pyöräilijöille on 40 euroa. Ei liikennesääntöjä tietysti kannata noudattaa vain poliisin, vaan oman ja muiden turvallisuuden takia, Arvelin sanoo.

Takavalolle ei laissa ole määrätty punaista väriä tarkempia vaatimuksia. Se voi siis olla kiinnitettynä pyörän ohella esimerkiksi kuljettajan kypärään tai reppuun. Halvimmat valot maksavat marketeissa muutaman euron.

Arvelin suosittelee käyttämään kiinteää, ei vilkkuvaa takavaloa, jotta autoilija ei sekota sitä esimerkiksi mainos- tai hälytysvaloihin.

Uuden lain muutokset pyöräilijöille

  • Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1.6.2020. Pyöräilijän näkökulmasta se toi muutoksia paitsi takavalovaatimukseen myös esimerkiksi moniin liikennemerkkeihin.
  • Uudet liikennemerkit osoittavat esimerkiksi pyöräkaistaa, pyöräkatua ja ns. pyöräsuojatietä (väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa). Yksisuuntaisella tiellä voidaan lisäksi sallia pyöräily ”väärään suuntaan”, jos se on osoitettu lisäkilvellä. Merkkien käyttöönotossa on siirtymäaikoja.
  • Polkupyörässä lain vaatimat varusteet ovat pimeäajossa etu- ja takavalo sekä jarrut, soittokello ja etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kypärä ei ole pakollinen, mutta omalle päälle paras suoja.

Lähteet: LähiTapiola, Finlex, Traficom, Pyöräliitto

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT