Räikkösen ja Bottaksen jäähyväisistä pannukakku – vaihtuuko maailmanmestari vielä?


F1-kauden päätöskilpailu Abu Dhabissa sunnuntaina 12.12. päätti Kimi Räikkösen 20 vuotta kestäneen aikakauden yhtenä autoilun kuninkuuslajin kirkkaimmista tähdistä. Samalla päättyi myös Valtteri Bottaksen viiden vuoden ajanjakso Mercedes-tallissa.

Räikkönen voitti urallaan henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vuonna 2007 ja Bottas voitti kaikki tallimestaruudet Mercedes-aikanaan. Molempien jäähyväiskilpailu meni kuitenkin mollivoittoisesti.

Räikkönen keskeytti jo alkuvaiheessa ajauduttuaan seinään jarruvian takia. Hän pääsi linkuttamaan vielä varikolle, mutta autoa ei saatu enää ajokuntoon.

Bottas lähti kisaan kuudennesta lähtöruudusta ja loppusijoitus oli sama. Bottas ei päässyt missään vaiheessa kilpailua kunnolla vauhtiin auttamaan tallikaveriaan MM-taistossa. Hän oli varmistanut jo ennen kisaa henkilökohtaisessa MM-sarjassa kolmannen sijan ja Mercedekselle tallimestaruuden.

Vaihtuuko maailmanmestari?

Bottaksen tallikaveri Lewis Hamilton ja Red Bullin Max Verstappen taistelivat henkilökohtaisesta maailmanmestaruudesta kiihkeästi ja tasaväkisesti koko kauden, ja he lähtivät viimeiseen osakilpailuun tasapisteissä.

Hamilton johti kisassa ylivoimaisesti ja oli ajamassa käytännössä varmaan mestaruuteen, kunnes viisi kierrosta ennen kilpailun päättymistä Williamsin Nicholas Latifi törmäsi seinään, jolloin radalle otettiin turva-auto. Turva-auton aikana Mercedes piti Hamiltonin radalla vanhoilla renkailla, koska muuten hän olisi menettänyt johtoasemansa Verstappenille. Verstappen kävi kuitenkin vaihtamassa alleen tuoreet renkaat.

Kun Williamsia siivottiin radalta, FIA ilmoitti, että kierroksella ohitetut autot eivät saa palata omille paikoilleen. Pian kilpailujohtaja Michael Masi kuitenkin ilmoitti, että vain Hamiltonin ja Verstappenin välissä olevat autot saavat ohittaa heidät ja mennä paikoilleen. Jos kaikki kierroksella ohitetut olisivat ohittaneet ja menneet paikoilleen, kuten normaalisti toimitaan, kisa olisi päättynyt letkassa turva-auton takana ja Hamilton olisi maailmanmestari. Masin päätöksen myötä jäi kuitenkin aikaa viimeiselle kierrokselle, jonka Verstappen pääsi aloittamaan suoraan Hamiltonin perästä. Verstappen ohitti Hamiltonin uusien renkaidensa avulla ja hänestä tuli maailmanmestari, mikä sai Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolffin raivon partaalle.

Mercedes teki turva-autotilanteesta kaksi valitusta, jotka molemmat hylättiin nopeasti FIA:n toimesta. Ensimmäinen valitus koski tilannetta, kun Verstappen oli turva-auton takana hetkellisesti Hamiltonin edellä, jonka säännöt kieltävät, ja toinen koski muiden autojen ohi ajattamista. Mercedeksen mukaan säännöt vaativat kaikkien autojen ohi päästämistä, eikä vain kahden kärkikuskin välissä olevia autoja. Sitten alkoi kiista säännöissä ohittavia autoja koskevasta sanasta ”any”, jonka pitäisi olla Red Bullin mukaan ”all”, jotta se tarkoittaisi kaikkia.

Mercedes ilmoitti valitushylkäysten jälkeen vievänsä asian kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS), jolle on esitettävä todisteet torstaihin mennessä, jonka jälkeen tuomioistuimen vastaus on annettava kuukauden sisällä.

Kansainväliseen välimiesoikeuteen erikoistunut lakimies Duncan Bagshaw on vahvistanut verkkosivusto Pitpassille, että Mercedeksellä on aidot perusteet oikeustapaukselle. Bagshaw’n mukaan Mercedeksellä ”ei ole muuta mahdollisuutta” kuin valittaa Masin turva-autopäätöksestä, joka hänen mukaansa oli selvästi sääntöjen vastainen.

Oikeuskäsittely ei ole kuitenkaan vielä täysin varma, sillä The Times uutisoi, että Wolff on onnitellut Vestappenia viestillä, jossa hän sanoo hollantilaisen ansainneen voittonsa. The Timesin mukaan Mercedes on harkitsemassa vetäytymistä valituksestaan suojellakseen F1-sarjan mainetta.

Kuva: C More

SUOSITUIMMAT