Sähkönsiirtomaksut nousivat otsikoihin neljä vuotta sitten, kun ne lähtivät kohtuuttoman rajuun nousuun.
Verkkoyhtiöiden liikevaihto nousi yhdessä yössä, vuodenvaihteessa 2015–2016, yhteenlaskettuna keskimäärin 38 prosenttia. Ylen selvittämien kolmentoista verkkoyhtiön liikevaihdot kasvoivat vuosien 2015-2018 välillä keskimäärin lähes 43 prosenttia.
Yhtiöt ovat perustelleet korotuksia valtion edellytyksellä turvata sähkönjakelu maahan vedettävillä kaapeleilla, mutta useat selvitykset ovat osoittaneet, että korotukset ovat olleet tarvittavaa suurempia. Talouselämän mukaan kuluttajat maksoivat vuonna 2018 peräti 300–500 miljoonaa euroa liikaa sähkön siirrosta.
7. lokakuuta edunvalvontajärjestö Omakotiliitto käynnisti kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan ”sähkön siirtomaksuja kuriin”. Aloitteessa esitetään lakimuutosta, jolla jakeluverkkoyhtiöiden tuottoja kohtuullistettaisiin ja yhtiöt velvoitettaisiin tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja. Myös esimerkiksi kansanedustaja Heikki Vestman (kok) on vaatinut sähköyhtiöiden ”röyhkeän rahastuksen” lopettamista.
Omakotiliitto korostaa, että siirtomaksujen osalta kyse on ”monopolitoiminnalla kerättävistä ylisuurista voitoista”.
– Ei riitä, että nousua hillitään, vaan nykyisiä siirtohintoja on saatava alas. Nyt kun ilmiö on tunnettu ja tiedostettu laajalti, miksi tilannetta enää haluttaisiin ylläpitää, kysyy Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.
Keskiviikkoaamuun mennessä Kansalaisaloite oli kerännyt 45 492 allekirjoitusta. Eduskunta ottaa aloitteen käsittelyyn, jos se saa vähintään 50 000 allekirjoitusta. Keräysaikaa on huhtikuuhun saakka, joten aloite etenee hyvin todennäköisesti eduskuntaan.
Omakotiliiton sivustolla kerrotaan, että Taloustutkimuksen marraskuussa 2020 tekemän tutkimuksen mukaan sosiaalidemokraattien kannattajista 58 prosenttia, keskustan kannattajista 54 prosenttia ja vasemmistoliiton kannattajista 59 prosenttia uskoo, että Omakotiliiton kansalaisaloite menestyy eduskunnassa ja sähkönsiirtoja koskeva lainsäädäntö muuttuu. Vihreiden kannattajista 49 prosenttia uskoo aloitteen menestyvän, mutta 27 prosenttia ei osaa sanoa.
Energiateollisuuden mukaan hinnankorotukset eivät ole olleet ylimitoitettuja.
Kuva: Pixabay