Ruotsin koronatilanne näyttää nyt valoisammalta kuin Suomen


Ruotsissa koronatilanne on ollut koko pandemian ajan huomattavasti huonompi kuin Suomessa. Maan synkistä tilastoista on uutisoitu jatkuvasti ja tilanne on ollut Euroopan mittakaavassa yksi vaikeimmista.

Hiljattain asiassa on kuitenkin tapahtunut käänne. Heinäkuussa Ruotsin ilmaantuvuusluku on ensimmäistä kertaa matalampi kuin Suomen.

Ruotsissa on nyt itseasiassa vähemmän tartuntoja, kuin missään sen naapurimaassa. Helsingin Sanomien datan mukaan Ruotsin ilmaantuvuusluku oli sunnuntaina 36,1. Suomessa kyseinen luku puolestaan oli 47,3, Norjassa 48,1 ja Tanskassa 110,2.

Ilmaantuvuus tarkoittaa tartuntojen määrää 14 vuorokauden aikana 100 000 ihmistä kohti.

Testausten määrä saattaa selittää eroja

Uumajan yliopiston virologian professorin Fredrik Elghin mukaan tilastojen eroja voi selittää erot testausten määrässä, kertoo Iltalehti. Elgh ei usko, että tilanne Ruotsissa on välttämättä merkittävästi parempi, vaan hänen mukaansa Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmaantuvuusluvut ovat suunnilleen sama asia.

Tanskassa tehdään Elghin mukaan huomattavasti enemmän testejä, mikä voi osaltaan selittää suurempaa ilmaantuvuuslukua. Toisaalta leviävä deltamuunnos huolestuttaa. Siksi Ruotsissakaan ei voida vielä riemuita parantuneesta koronatilanteesta.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT