Oletko kissa- vai koiraihminen?


Ovella vastassa oleva karvainen kaveri tarkoittaa, että yksinäisyyttä ei tarvitse koskaan tuntea. Eläimen silittäminen on tunnetusti terveydelle hyväksi – se muun muassa madaltaa verenpainetta ja rauhoittaa. Eläimen temput saavat hymyn huulille, ja elämän jakaminen lemmikin kanssa on aina palkitsevaa.

Kaikki eläinten ystävät ympäri maailman varmasti allekirjoittavat nämä seikat. Mutta kun puhutaan kissan tai koiran paremmuudesta lemmikkinä, jakautuvat mielipiteet.

Voi olla, että rakastat molempia eläimiä yhtä lailla, ehkä jopa omistat sekä kissan että koiran!

On kuitenkin yleistä, että ihmiset luokittelevat itsensä joko kissa- tai koiraihmisiksi. Osa mieltymyksistä johtuu eläinten erilaisista yleisominaisuuksista, mutta myös omistajien persoonallisuuserot ja elämäntyylit vaikuttavat mielipiteisiin.

Koira ja ihminen

Esimerkiksi koirat laumaeläiminä ovat yleensä ulospäinsuuntautuneita ja sosiaalisia, ja sopivat siksi paremmin ekstroverteille. Sen sijaan kissat ovat useammin itsenäisiä yksineläjiä ja voivat helposti olla onnellisia aivan omassa seurassaan, aivan kuten introvertit ihmiset.

Koiran ja ihmisen välinen side alkoi jo tuhansia vuosia sitten susien seuratessa metsästäjiä, mikä pikkuhiljaa johti niiden evoluutioon kesytetyiksi koiriksi noin 15 000 vuotta sitten. Koirista tuli näin ihmistensä suojelijoita ja seuralaisia. Sosiaalinen kanssakäyminen, lojaalisuus ja keskinäinen riippuvuus tuli luonnolliseksi ihmisen ja koiran välillä.

Kissa ja ihminen

Sen sijaan kissat ovat aina säilyttäneet eräänlaisen salaperäisyyden. Aikoinaan niitä pelättiin, johtuen vanhasta assosiaatiosta noitiin ja taikuuteen. Kissoja on myös kunnioitettu muinaisessa Egyptissä, jossa ne olivat pyhiä. Kissojen sukulaisuussuhde isoihin kissaeläimiin kuten leijoniin, ei ole myöskään koskaan unohtunut.

Kissoihin liittyy myös taikauskoisia olettamuksia, ja ne voidaan nähdä joko hyvän tai pahan onnen symbolina. Esimerkiksi Englannissa musta kissa tarkoittaa hyvää onnea, kun taas valkoinen kissa kantaa vastakkaista leimaa. Pohjois-Amerikassa uskomukset menevät päinvastoin. Siellä mustille kissoille on vaikeinta löytää uusi koti.

Kuinka paljon aikaa sinulla on lemmikillesi?

Valinta kissan tai koiran adoptoimisen välillä riippuu yhtä paljon henkilökohtaisista olosuhteista, kuin vahvasta mieltymyksestä jompaankumpaan. Koiran omistaminen ei sovi henkilölle, joka asuu yksin ja työskentelee pitkiä päiviä kodin ulkopuolella. Koira on sosiaalinen laumaeläin ja tarvitsee seuraa, eikä sitä siksi pitäisi jättää yksin liian pitkäksi aikaa. Sen lisäksi, koira tarvitsee kävelylenkin vähintään kahdesti päivässä. Koirat tarvitsevat myös pääsyn pihalle tarpeiden tekoa varten.

Kissat taas tykkäävät nukkua suurimman osan päivästä ja ovat vähemmän riippuvaisia ihmisen seurasta – tosin, kahden kissan talous on yleensä onnellisempi kuin yksinäisen kissan koti. Kissat myös itse pitävät huolta liikunnastaan pelaamalla sisällä, erityisesti silloin kuin niille on tarjolla leluja. Kissa on helppo kouluttaa käyttämään kissanhiekkalaatikkoa (mutta siisteimmät kissat saattavat käyttää laatikkoa ainoastaan, jos se siivotaan päivittäin).

Yleisesti ottaen kissan hoito vaatii vähemmän aikaa kuin koiran hoito. Omistajan terveys ja hänen kyvykkyytensä antaa koiralle riittävä määrä liikuntaa joka päivä, on toinen seikka mikä kannattaa huomioida, kun koiraseuralaisen ottamista harkitaan. Kun kotona vietetyn ajan rajallisuus otetaan huomioon, kissa voi tuntua helpommalta valinnalta.

Tämä on yleisesti ottaen totta, varsinkin jos kyseinen kissa sattuu viihtymään kotona jonkun toisen hoidettavana, kun omistaja on lomalla. Yleensä on nimittäin helpompi ottaa koira mukaan matkalle, kuin yrittää viedä kissa sen tutusta kotiympäristöstä.

Viimeinen huomioonotettava seikka on eläinten odotettavissa olevien elinikien erot. Kissat elävät yleensä pidempään kuin suurin osa koiraroduista. Omistajalla on siis todennäköisesti edessään useampi yhteinen vuosi rakkaan eläimen kanssa, kun hän valitsee kissan.

Eläimetkin ovat yksilöitä

Edellä esitetyt seikat eläinten eroavaisuuksista ovat yleistyksiä, ja eivät välttämättä pidä paikkansa joidenkin koira- tai kissarotujen kohdalla, yksilöistä puhumattakaan. Esimerkiksi burmankissaa kutsutaan usein koirakissaksi, koska se osoittaa kiintymystä ja kiinnostusta omistajaansa tavalla, joka yleensä yhdistetään ennemminkin koiriin. Hiljaista shar-peitä taas häiritsee vähemmän olla yksin kotona, kuin monia muita koirarotuja.

Päädytpä sitten kumpaan lopputulokseen tahansa, tärkeintä on tarjota lemmikille rakkautta, virikkeitä ja huolenpitoa.


Lähde: Fifty-Five Plus

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT