Sanna Marinille 9 vuoden porttikielto helsinkiläiseen cocktailbaariin!



Halloota.com kertoi eilen ravintolapäällikkönä työskentelevän Riitta Hurtigin koskettavasta avautumisesta Facebookissa liittyen ravintola-alan ahdinkoon koronarajoitusten kourissa.

Helsinkiläisen Cocktailbaari Chihuahua Julepin Jami Järvinen ja Minna Kettunen jatkoivat samasta aiheesta. He kertovat tuhansia reaktioita saaneessa Facebook-päivityksessään kokemuksiaan kansainvälistäkin menestystä saaneesta cocktailbaaristaan, jonka he avasivat Helsinkiin kolme vuotta sitten.

Kaikki näytti menevän hyvin, kunnes tulivat koronarajoitukset. Aina kun kaksikko luuli alkavansa hiljalleen selvitä rajoitusten aiheuttamista vaikeuksista, määrättiin uusia rajoituksia.

Hallituksen lupaamat koronatuet olivat heidän mielestään liian pieniä ja menivät vääriin paikkoihin.

– Odotimme tukia, niillä saatettaisiin selvitä. Tukia tuli niin vähän, ettei niillä saanut edes vuokria maksettua. Kävi ilmi, ettei hallitus osannut hommaansa. Tuet menivät vääriin paikkoihin, suurin osa jäi itse asiassa jakamatta kokonaan. Yhdessä Euroopan hankalimmassa kuluympäristössä olikin Euroopan kolmanneksi pienimmät tuet ravintola-alalle. Muissa Skandeissa, joissa on samantyylinen kulurakenne, kyllä näytettiin osaavan, mutta ei Suomessa, päivityksessä sanotaan.

Järvisen ja Kettusen mielestä ravintola-ala on joutunut poliittiseksi kärsijäksi.

– Alkoholipolitiikkaa tehdään koronan varjolla, ravintola-alan yrittäjien kustannuksella. Tilanne tuntuu kovin epäreilulta, kun suuret kiusaavat pienempiään.

He eivät kuitenkaan aio luovuttaa.

– Aiomme jatkaa taistelua ja tahtotilamme on selviytyä. Poliittisen kiusaamiseen olemme kuitenkin päättäneet puuttua. Olemme saaneet pakotteita, joita emme koe ansaitsevamme. Päätimme antaa vastapakotteita (lue porttikieltoja). Pakotteet perustuvat henkilöiden tekemiseen ja esiintymiseen julkisuudessa pandemian aikana sekä erityisesti viime päivinä. Seuraavat henkilöt eivät ole enää tervetulleita nauttimaan vieraanvaraisuudestamme.

Cocktailbaarin pakotelista on hurjaa luettavaa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) määrättiin porttikieltoa 12 vuotta, pääministeri Sanna Marinille (sd.) yhdeksän vuotta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalaiselle viisi vuotta, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmiselle ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilalle kolme vuotta sekä opetusministeri Li Anderssonille (vas) yksi vuosi.

Alla koko päivitys.

”Arvon pääministeri, hallitus ja muut asiaan kuuluvat koronakontrollerit. Tämä kirjoitus on teille.

Kolme vuotta sitten teimme unelmastamme totta. Avasimme korkeatasoisen cocktailbaarin Helsinkiin. Olimme sopineet, että toimimme sydän edellä, käytämme vain mielenkiintoisimpia tuotteita ja luomme ennennäkemättömän laadukkaan kokonaisuuden. Cocktailkulttuurin, baarimestarikulttuurin ja alkoholisivistyksen puolesta. Alku oli aika jännää. Sisäänkäynti ovikellon kautta, älylaitteiden käyttökielto, yllätyksellisiä ja haastavia juomia ainoastaan tarjolla. Oliko Helsinki valmis? Teimme töitä ja lisää töitä ja sitten vielä vähän. Päivät olivat pitkiä. Välillä itketti ja välillä nauratti. Koko ajan jännitti, selviäisimmekö. Lainaa oli kuitenkin otettu melko reilusti.

Suomalainen toimintaympäristö on yksi maailman haastavimmista. Korkea alkoholiveroprosentti yhdistettynä korkeisiin palkkoihin tai itse asiassa niiden sivukuluihin tarkoittavat sitä, että palkkaa ei tarvitse haaveilla nostavansa edes puolikkaan baarimestarin palkan verran ja itse saa tehdä tunteja sillä tavalla, että tietää tekevänsä. Pikkuhiljaa tilanne kuitenkin alkoi näyttä paremmalta. Baari sai kansainvälistä huomiota. Myös palkintoja alkoi tulemaan. Kuulimme, että meistä puhuttiin Skandeissa, Baltiassa, Lontoossa jopa Singaporessa asti. Viimeisimpänä meidät palkittiin Suomen parhaana cocktailbaarina (BCA 2020). Myynnitkin alkoivat olla sitä luokkaa, että saattoi haaveilla, jos maksaisi itselle oikeasti palkkaa tai pitäisi kesälomaa. Samalla hetkellä alkoi pandemia.

Lockdown, se oli edessä. Myynnit olivat kyllä tippuneet muutenkin muutamassa viikossa jo lähes nolliin. Ihmisiä pelotti. Olimme varmoja, ettemme selviäisi tästä. Uskoa valoi kuitenkin poliittinen tahto. Hallitus tiedotti, että yksikään firma ei nyt turhaan kaatuisi. Päätimme taistella. Sovimme lainojamme, otimme alv-lainaa, kun sitä tarjottiin. Neuvottelimme vuokranantajamme kanssa, miten voisimme lykätä vuokria, rahaa kun ei ollut millä maksaa. Kesällä kauppa alkoi piristyä ja alkoi tuntua siltä, että tästä selvitään. Kunnes tuli uusia rajoituksia, ja sitten uusia ja lopulta tuntui, että ainoa mitä pitää rajoittaa ja rangaista on ravintolatoiminta. Odotimme tukia, niillä saatettaisiin selvitä. Tukia tuli niin vähän, ettei niillä saanut edes vuokria maksettua. Kävi ilmi, ettei hallitus osannut hommaansa. Tuet menivät vääriin paikkoihin, suurin osa jäi itse asiassa jakamatta kokonaan. Yhdessä Euroopan hankalimmassa kuluympäristössä olikin Euroopan kolmanneksi pienimmät tuet ravintola-alalle. Muissa Skandeissa, joissa on samantyylinen kulurakenne, kyllä näytettiin osaavan, mutta ei Suomessa.

Tuli uusi kesä. Kesä 2021. Ehkä selviäisimme. Ei näyttänyt hyvältä. Helsinkiläiset matkustivat maakuntiin tukemaan yrityksiä. Siellä hotellit olivat täynnä, Helsingissä puoli tyhjillään. Aurinko paistoi koko ajan, sekään ei ollut meille cocktailbaarina eduksi. Ei turisteja. Rajoitukset olivat päällä. Tässäkö tämä nyt sitten oli? Yhtäkkiä kauppa kuitenkin alkoi. Noin kaksi viikkoa sitten. Jos tätä jatkuisi muutaman kuukauden, niin tilanne saataisi olla jollain tavalla hallinnassa, saattaisimme selvitä. Ei jatkunut. Hallitus määräsi rajumpia rajoituksia kolme vuotis- syntymäpäivämme kunniaksi 8.8.2021.

Rajoituksia on perusteltu sairaaloiden hoitokapasiteetin hallinnalla. Tämä ei enää tunnu aidolta perustelulta. Itse asiassa monissa Euroopan maissa vapautetaan ravintola-alaa, ei rajoiteta. Lehdistäkin on luettu asiantuntija lausuntoja, että ei siitä mitään hyötyä ole, jos pelkästään ravintoloita rajoitetaan. Saattaa kuitenkin olla, että rajoitetaan. Se on poliittinen päätös. Alkoholipolitiikkaa tehdään koronan varjolla, ravintola-alan yrittäjien kustannuksella. Tilanne tuntuu kovin epäreilulta, kun suuret kiusaavat pienempiään.

Aiomme jatkaa taistelua ja tahtotilamme on selviytyä. Poliittisen kiusaamiseen olemme kuitenkin päättäneet puuttua. Olemme saaneet pakotteita, joita emme koe ansaitsevamme. Päätimme antaa vastapakotteita (lue porttikieltoja). Pakotteet perustuvat henkilöiden tekemiseen ja esiintymiseen julkisuudessa pandemian aikana sekä erityisesti viime päivinä. Seuraavat henkilöt eivät ole enää tervetulleita nauttimaan vieraanvaraisuudestamme. Pakotteet astuvat voimaan tänään 9.8.2021.

Tässä pakotelista olkaa hyvät!

12 vuotta Krista Kiuru
9 vuotta Sanna Marin
5 vuotta Taneli Puumalainen
3 vuotta Mika Salminen
3 vuotta Kirsi Varhila
1 vuosi Li Andersson

Jami ja Minna
Chihuahua Julep”

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT