Korona-aika pakotti elokuvatuotantoyhtiön uusiin innovaatioihin.
Monilla työpaikoilla koronaepidemia on aiheuttanut logistisia hankaluuksia, ja valitettavan monissa yhtiöissä toiminnan jatkaminen on ollut jopa mahdotonta rajoitusten takia.
Koronarajoitukset ovat iskeneet erityisen voimakkaasti esiintyvien taiteilijoiden tapahtuma-alaan, ja myös elokuvatuotantoihin. Samanaikaisesti moni on myös ottanut haasteen vastaan, kääntänyt toimintaa uhkaavan tilanteen mahdollisuudeksi ja kehittänyt uusia työtapoja – tapoja, joiden avulla niin liiketoimintaa kuin kulttuurielämyksiä voi edistää myös vallitsevissa olosuhteissa, rajoitusten ehdoilla.
Mutta voiko esimerkiksi elokuvan tuottaa ja ohjata etänä? Kyllä voi.
Tuotantoyhtiö Directors Guild on tuottanut ja ohjannut kokonaan etänä Sari Siikanderin ja Heli Sutelan tähdittämän uuden lyhytelokuvan Hysteria, jonka voi katsoa kokonaisuudessaan yläpuolelta.
Directors Guildin Juha-Matti Nieminen on tuottanut satoja mainoselokuvia. Yleensä hän on tuottajan ominaisuudessa itse paikalla valvomassa toimintaa ja vetelemässä langoista. Korona-aika pakotti kuitenkin miettimään kokonaisuutta uusiksi, lähikontaktit kun on tarvinnut minimoida myös tässä täysin ihmisten läsnäoloon perustuvassa työssä.
– Pienimmissäkin tuotannoissa useita kymmeniä ihmisiä kokoontuu yhteen kuvauksissa. Tämä on normaali käytäntö ja suorastaan elinehto tekemiselle, Nieminen pohjustaa.
– Olosuhteiden sanelemasta pakosta päätimme lähestyä tekemistä täysin eri näkökulmasta siten, että ihmisten väliset kontaktit minimoitaisiin ja työtä tehtäisiin mahdollisimman paljon etänä.
Syntyi pilottihanke Hysteria, Anssi Määtän ohjaama ja Antti Tuomisen käsikirjoittama lyhytelokuva. Tuotannon jokainen työvaihe mietittiin tarkkaan etätyön sanelemin ehdoin.
Miten elokuvan tekeminen etänä on mahdollista?
Hysteria-lyhytelokuvan ennakkotöistä esimerkiksi kuvauspaikan etsintä hoidettiin siten, että ohjaaja ja tuottaja olivat kotona näyttöpäätteillään, kun kuvauspaikan etsijä eli scout esitteli potentiaalisia kuvauspaikkoja videoyhteyden välityksellä. Samoin toimittiin jokaisessa työn vaiheessa.
Haastavin oli luonnollisesti itse kuvauspäivä, jota on käytännössä mahdotonta järjestää täysin ilman ihmiskontakteja, etenkin kun esiintyjiä on oltava paikalla useampia yhtä aikaa. Normaalisti ohjaaja on kuvausten keskiössä, keskustelemassa vuoroin näyttelijöiden, kuvaajan, apulaisohjaajan ja muiden kanssa. Tällä kertaa se kaikki hoidettiin kuitenkin kotoa käsin.
– Meillä oli käytössämme kolme kameranäkymää. Yhdestä sai yleiskatsauksen kuvauspaikasta ja pystyi seuraamaan toimintaa ikään kuin ”lintuperspektiivistä”. Toinen kameranäkymä näytti, mitä kameraan kuvattiin. Kolmas näkymä tabletissa mahdollisti kommunikaation ohjaajan ja työryhmän välillä, valottaa tuottaja Nieminen elokuvan kuvauksia.
– Kuvasimme kohtauksia auton sisällä. Silloin esimerkiksi tabletti oli etupenkillä, jolloin ohjaaja pystyi keskustelemaan näyttelijän kanssa ottojen välissä.
Ohjaajan näkökulmasta haaste oli löytää aito yhteys ihmisten kanssa ilman fyysistä läsnäoloa. Tämä alkoi sujua pienen harjoittelun jälkeen.
– Kuvauspaikalla on oma erityinen energiansa. Ohjaajan tehtävänä on kanavoida tätä kaikkiin työryhmän jäseniin ja näyttelijöihin. Se on haastavaa, jos yhteydet pätkivät tai naama jäätyy kuvaruutuun, kertoo ohjaaja Anssi Määttä.
– Olin yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikki lopulta sujui. Eri näyttöjen ja tapahtumien seuraaminen oli yllättäen jopa hektisempää kotona kuin paikan päällä, mutta kaikista kommervenkeistä lopulta selvittiin.
Näyttelijä Sari Siikander on esiintynyt kymmenissä elokuvissa ja televisiosarjoissa vuosien varrella. Silti Hysteria-elokuvan tekotapa oli kokemuksena hänellekin täysin ainutkertainen.
– Tämä oli ensimmäinen kerta urallani, kun näyttelin ilman että tapasin tuottajaa tai ohjaajaa muuta kuin videoyhteyksien välityksellä, Siikander kertoo kokemuksistaan.
– Mietin kuvauspäivän aluksi, mitä tästäkin mahtaa tulla, mutta lopulta päivä ei juurikaan eronnut normaalista. Positiivinen yllätys.
Hysteria
Hysteria-komedia kertoo Hannelesta (Sari Siikander) ja Tarjasta (Heli Sutela) – ystävyksistä, joiden jokapäiväistä arkea horjuttaa yllättävä ja ylivoimainen uhka. Vaara pakottaa ystävät toisiaan vastaan ja hysteria sumentaa pään, sillä loppu on vääjäämättömän lähellä. Selviävätkö Hannele ja Tarja hengissä?
Elokuvan muissa rooleissa nähdään Anssi Määttä, Thomas Lindqvist sekä Viki ja Köpi.