STM:n ylilääkäri: Uudet koronarokotteet riittävät kaikille suomalaisille jo tänä vuonna


STM:n ylilääkäri Sari Ekholm kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että Suomeen on tulossa jopa yli 12 miljoonaa uudentyyppistä mrna-rokoteannosta tänä vuonna. Mrna-rokotteiden valmistajia ovat Pfizer, Moderna ja Curevac (joka ei ole vielä saanut myyntilupaa).

AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin adenovirusvektorirokotteisiin on yhdistetty veritulppaepäilyjä, jonka takia uudenlaisten mrna-rokotteiden suosio on kasvanut, sillä niihin ei ole yhdistetty minkäänlaisia veren hyytymishäiriöitä.

Ekholmin mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 2,1 miljoonaa annosta Modernaa ja 7,4 miljoonaa annosta Pfizeria. THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan Curevacia on tulossa Suomeen vuoden loppuun mennessä 2,7 miljoonaa annosta. Nämä yhteensä yli 12 miljoonaa annosta riittävät kaikille suomalaisille.

AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteet ovat edelleen osa Suomen rokotusohjelmaa, mutta AstraZenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. Johnson & Johnsonin rokotteen toimitukset EU-maihin on keskeytetty varotoimenpiteenä.

Alkuperäisessä rokotusaikataulussa oli antaa ensimmäinen rokote kaikille halukkaille yli 16-vuotiaille suomalaisille kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä, mutta AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin ongelmien vuoksi suunnitelma myöhästynee noin kuukaudella.

THL:n mukaan alle 65-vuotias AstraZenecan ensimmäisen rokoteannoksen saanut henkilö voi lähiviikkoina saada toisena annoksena mrna-rokotetta. Rokotteiden yhdistämisen tehosta tai haittavaikutuksista ole laajaa tutkimustietoa, mutta Kontion mukaan vaikutuksia edelleen tutkitaan, eikä ”ole mitään syytä olettaa, että tästä tulisi mitään terveyshaittoja, kun annetaan eri valmistetta”.

Saksassa ja Ranskassa on jo aiemmin tehty päätös toisen rokoteannoksen vaihtamisesta AstraZenecasta mrna-rokotteeksi.

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT