Suomalaisen joulupöydän suosikit paljastuivat – perinne ja uudet maut kohtaavat



Lidlin teettämistä tutkimuksista selviää, miten suomalaiset viettävät joulua.* Kysyttäessä joulupöydän tärkeimpiä ruokia on kinkku ykkönen 64 prosentilla. Kuitenkin joulupöytään aiotaan eniten lisätä kasvisvaihtoehtoja ja eniten vähentää lihavaihtoehtoja. Jouluna tehdään sekä itse että ostetaan valmista: 37 prosenttia aikoo tehdä jouluruuat pääosin itse, 45 prosenttia aikoo valmistaa puoliksi itse ja puoliksi ostaa valmista. Tärkein itse valmistettava jouluruoka on riisipuuro 55 prosentilla. Jouluruokaa syödään useimmiten kolme päivää, ja joulupöydässä on tyypillisesti 5–9 henkilöä.

Perinteiset ruuat jyräävät suomalaisten joulupöydässä. Kysyttäessä ”Mitkä ovat joulupöydän tärkeimmät ruoat?”, ottaa kinkku murskavoiton 64 prosentilla. Toisena tulee riisipuuro 44 prosentilla ja kolmantena kala 40 prosentilla. Laatikot ovat vuorossa tämän jälkeen: 25 prosentille lanttulaatikko, 24 prosentille perunalaatikko ja 21 prosentille porkkanalaatikko on yksi joulupöydän tärkeimmistä ruoista.

Kuitenkin kysyttäessä miten kuluttaja arvioi lisäävän tai vähentävän eri joulutarjoamisia, on kasvis- sekä kalavaihtoehdot nousussa ja lihat laskussa. 13 prosenttia arvioi lisäävänsä kasvisruokia, 13 prosenttia kalaa ja 3 prosenttia vegaanisia ruokia. 10 prosenttia arvioi vähentävänsä sikaa, 9 prosenttia naudanlihaa ja 12 prosenttia kinkkua.

– Suomalaiset ovat intohimoisia joulun juhlijoita, ja täällä vaalitaan perinteitä. Ruokatottumukset muuttuvat hitaasti, ja erityisen hitaasti ne muuttuvat tällaisissa perinteisissä juhlissa. Muutosta asenteissa on kuitenkin nähtävissä, ja joulupöytään halutaan tuoda enenevissä määrin myös kasvisvaihtoehtoja. Kinkkua ei ehkä tarvita niin valtavia määriä, vaan pienempikin annos riittää tuomaan jouluhengen. Meillä on myynnissä muun muassa seitankinkkua ja porkkalaa, joita suosittelen testaamaan vaikka perinteisten jouluruokien rinnalla, kertoo Lidlin ostojohtaja Thomas Heinrichs.

52 prosenttia haluaa joulupöytäänsä sekä perinteitä että variaatiota, 41 prosenttia haluaa mahdollisimman perinteisen joulupöydän ja 6 prosenttia ei pidä perinteisestä jouluruuasta.

Puolet ostaa viinejä ruokakaupasta, riisipuuro keitetään itse

Tärkeimmät joulujuomat ovat glögi (kuuluu 64 prosentin joulupöytään), kivennäisvesi (50 prosenttia) ja punaviini (50 prosenttia). Tämä on ensimmäinen joulu, kun ruokakaupat saavat myydä 8-prosenttisia viinejä. Kuluttajista 15 prosenttia aikoo ostaa jouluviinit vain ruokakaupasta, 51 prosenttia vain Alkosta ja 34 prosenttia molemmista.

Jouluna tehdään sekä itse että ostetaan valmista. 45 prosenttia aikoo puoliksi tehdä itse ja puoliksi ostaa valmiina, 37 prosenttia aikoo tehdä pääasiallisesti itse ja 18 prosenttia aikoo ostaa valmiina kaupasta. Tärkeimpinä itse valmistettavina ruokina ovat riisipuuro (55 prosenttia), kinkku (40 prosenttia) ja joulutortut (33 prosenttia). Valmiina sen sijaan ostetaan eniten laatikoita (29 prosenttia).

– Helppous ja nopeus ovat yleisesti kasvavia trendejä: ruokatuotteilta toivotaan nopeita ratkaisuja. Nämä trendit näkyvät myös jouluisin. Useimmissa kotitalouksissa ei enää valmisteta esimerkiksi laatikoita juuresten kuorinnasta alkaen itse, kun ruokakaupasta saa edulliseen hintaan lämmitystä vaille valmiin laatikon. Moni haluaa kypsentää kinkun itse, mutta myös valmiit ratkaisut ovat suosittuja – meillä onkin tarjolla kattavasti myös valmiiksi kypsytettyjä ja siivutettuja kinkkuja. Silti tällaisessa perinnejuhlassa halutaan säilyttää myös jotain itse valmistettavaa, ja vähemmistö ostaa kaiken valmiina, Heinrichs kertoo.

Joulu vietetään kotona ja jouluruokaa syödään kolme päivää

84 prosenttia aikoo viettää joulun kotona tai sukulaistensa kodissa. Yleisin määrä henkilöitä suomalaisten joulupöydässä on 5–9 henkilöä – näin on 44 prosentilla suomalaisista. Yksin joulua viettää 6 prosenttia, kahdestaan 9 prosenttia ja yli 9 hengen poppoolla 19 prosenttia. 35 prosenttia syö jouluruokaa kolme päivää, 16 prosenttia 2 päivää ja 13 prosenttia 4 päivää tai 5 päivää.

Suurin osa, 59 prosenttia, aloittaa jouluvalmistelut joulukuussa. Marraskuussa jouluvalmistelut aloittaa 32 prosenttia, lokakuussa 6 prosenttia ja syyskuussa 3 prosenttia.

SUOSITUIMMAT