Suomalaisten alkoholitottumuksissa on tapahtunut selkeitä muutoksia korona-aikana


Alko on julkaissut trendikatsauksen, jossa katsotaan niin tulevaan kuin korona-ajan muutoksiin asiakkaiden ostokäyttäytymisessä. Ravintoloissa käymisen vähenemisen olisi luullut aiheuttavan erikoisempien alkoholiostosten lisääntymistä, mutta homma onkin mennyt päin vastoin.

– Aina vain uusien trendien perässä juoksemisen sijaan nyt palataan kohti yksinkertaisempia valmistustapoja, joissa hienot makumaailmat pääsevät esille. Esimerkiksi olutmaailma on ollut viime vuosina vähän kuin karkkikauppa kaikkine villeine makuineen, mutta nyt arvostetaan taas vanhaa oluenpanoperinnettä, mallasta, humalaa ja vettä, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström.

Suomalaisten makutottumuksissa on tapahtunut myös eräs silmiinpistävä muutos. Sampanjan myynti on kasvanut, vaikka muualla maailmassa kalliimpi kuplajuoma menee huonommin kaupaksi.

Myös erilaiset ruokavaliot ja aatteet näkyvät juomavalinnoissa. Vuonna 2020 vegaanisten tuotteiden myynti kasvoi 49 prosenttia ja luomutuotteiden 29 prosenttia. Monet haluavat myös valita viininsä sen ympäristöystävällisyyden perusteella. Niin ikään esimerkiksi viinien sokeripitoisuuteen kiinnittää entistä useampi asiakas huomiota.

Alkoholittomien juomien suosion kasvu näkyy erityisesti nuorten piirissä. Nollaprosenttisten oluiden ja mocktaileihin käytettävien miksereiden menekki on selvästi kasvanut.

SUOSITUIMMAT