Suomen eteläisimmissäkin laskettelukeskuksissa erinomainen lumitilanne lämpimästä säästä huolimatta


Suomen hiihtokeskusyhdistys (SHKY) muistuttaa talviurheilun ystäville, että tällä hetkellä vallitsevat poikkeuksellisen lämpimät olosuhteet eivät haittaa edes eteläisimmän Suomen laskettelukeskusten lumitilannetta eikä rinteiden kuntoa.

Norjasta puhaltava föhn-tuuli toi rajun muutoksen koko Suomen säätilaan torstaina 13.1. Konkreettisimmin muutos näkyi eteläisessä Suomessa, jossa lumi muuttui kaduilla loskaksi ja lämpötila kipusi jopa kuuteen plusasteeseen. SHKY:n mukaan lumitilanne on kuitenkin etelän laskettelukeskuksissa edelleen erinomainen.

– Rajutkaan säätilan vaihtelut eivät ole Suomen laskettelukeskuksille uusia ilmiöitä. Keskukset ovat jo vuosia tehneet määrätietoista työtä sen eteen, että laskettelurinteet ovat talvella aina hyvässä kunnossa eteläisintä Suomea myöden, näyttivätpä kaupunkien kadut kuinka loskaisilta tahansa, Suomen hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) toiminnanjohtaja Harri Lindfors kertoo.

serena-ski-13.1.2022
Serena Ski, 13.1.2022

Keskukset varmistavat rinteiden kunnon ja lumen riittävyyden tehokkailla lumetusjärjestelmillä. Lumetukseen on täksi kaudeksi investoitu tuplasti aikaisempiin vuosiin verrattuna. Tykkilumi on rakenteeltaan rakeista, ja se muistuttaa enemmän merisuolakidettä kuin tavallista lumihiutaletta. Näin ollen tykkilumi kestää säänvaihteluita huomattavasti paremmin kuin luonnonlumi.

messila-cc-88-13.1.2022
Messilä, 13.1.2022

– Keskukset varautuvat vaihteleviin sääolosuhteisiin tykittämällä rinteisiinsä riittävän paksun kerroksen lunta heti alkukaudesta, kuten tänä vuonna marras–joulukuun pakkasjaksolla. Tykkilumi pakkaantuu tiiviiksi kerrokseksi ja kestää merkittävästi paremmin kulutusta, sadetta ja lämpötilaeroja kuin luonnonlumi. Rinteissä onkin yleensä vähintään puolen metrin tiivis kerros kestävää tykkilunta, ja monissa keskuksissa tykkilunta on rinteissä jopa yli metrin verran, Lindfors selittää.

talma-ski-13.1.2022
Talma Ski, 13.1.2022

Lunta myös varastoidaan

Moni laskettelukeskus myös varastoi lunta. Varastoitua lunta voidaan hyödyntää rinteiden huoltamisessa kovan kulutuksen aikana.

– Uuden lumen tykittämisen lisäksi voidaan hyödyntää varastoitua lunta. Sitä voidaan tarvittaessa lisätä kovalle kulutukselle joutuviin paikkoihin, kuten hissien lähtö- ja poistumispaikoille, Lindfors kertoo.

Lähde ja kuvat: Suomen hiihtokeskusyhdistys

SUOSITUIMMAT