Suomen tulokuningas poisti nimensä listalta – tulot lähes 66 miljoonaa euroa!


Verottaja julkaisi tänään suomalaisten verotiedot.

Tänä vuonna yli 100 000 tienanneet henkilöt ovat voineet ensimmäistä kertaa pyytää verottajaa poistamaan nimensä medialle toimitettavalta Suomen suurituloisimpien listalta. Heidänkin tiedot kuitenkin löytyvät nimihaulla.

Valtakunnan todellinen tulokuningas löytyi medialle toimitetun listan ulkopuolelta. Hän on suursijoittaja Ilkka Brotherus, joka tienasi Talouselämän mukaan viime vuonna pääomatuloja peräti 65 827 797 euroa. Brotheruksen yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot olivat 65,9 miljoonaa euroa, mikä on yli tuplasti enemmän kuin verottajan toimittaman listan suurituloisimmalla Petri Järvilehdolla, jonka ansiot olivat viime vuonna 30 548 917 euroa.

Kauppalehden mukaan Ilkka Brotheruksen tuloihin vaikutti urheiluvälineyhtiö Amer Sportsin myynti Kiinaan 4,6 miljardilla eurolla. Brotherus oli Amer Sportsin suurin yksityinen omistaja. Hän on myös siivousvälineyhtiö Sinituotteen omistaja-yrittäjä.

Petri Järvilehto on peliyhtiö Seriously Entertainmentin perustaja ja luova johtaja. Muun muassa Best Fiends -pelisarjasta tunnettu yhtiö myytiin viime vuonna arviolta 230–350 miljoonalla eurolla israelilaiselle Playtika-peliyhtiölle.

Taloussanomien mukaan Suomen kolmanneksi eniten viime vuonna tienannut henkilö on hammaslääketieteen laitteita valmistavan Planmecan omistaja Heikki Kyöstilä, joka oli myös salannut nimensä julkiselta listalta. Hänen tulonsa olivat 21 526 451 euroa.

Neljänneksi eniten viime vuonna tienannut suomalainen on elektromekaanisia lukkoja valmistavan iLoqin osaomistaja ja yrittäjä Jorma Takanen, jonka tulot olivat yhteensä 17 284 794 euroa. Hänen nimensä oli julkisella listalla.

Eniten tienanneiden julkisella listalla ovat myös peliyhtiö Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen 14 956 146 euron kokonaistuloilla sekä saman yhtiön toinen perustaja ja entinen luova johtaja Mikko Kodisoja, jonka tulot olivat 12 957 931 euroa.

Kymmenen suurituloisimman joukossa on myös eniten tienannut nainen, Rafaela Seppälä, joka poisti nimensä julkiselta listalta. Hänen tulonsa olivat 11 544 977 euroa.

Verottajan mukaan noin 70 000 vähintään 100 000 euroa tienanneen henkilön joukosta noin 4 600 pyysi poistamaan nimensä medialle annetusta listasta.

Lähteet: Talouselämä, Kauppalehti, Taloussanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT