Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on ilmoitettu ensimmäiset kuolemantapaukset, jotka ovat tapahtuneet ajallisesti pian koronarokotteen antamisen jälkeen.
25.1. mennessä Fimeaan on ilmoitettu kolme kuolemantapausta, joissa potilaan epäillään menehtyneen sairauteen, joka hänellä on ollut jo ennen rokotteen saamista. Tämänhetkisen tiedon mukaisesti Fimea ei epäile rokotteen aiheuttaneen menehtymisiä, eikä suosituksia rokottamisen suhteen olla muuttamassa.
Fimea korostaa, että koska kuolemantapauksia on vähän ja haittavaikutusilmoituksiin sisältyy salassa pidettäviä terveystietoja, viranomaiset voivat antaa tapausten yksityiskohdista lisätietoja vain niukasti henkilöiden yksityisyydensuojan varmistamiseksi. Fimea julkaisee koosteen haittavaikutusilmoituksista verkkosivuillaan 1-2 päivän välein ja laajemman raportin taustatietoineen keskiviikkoisin.
Tartuntojen ja rokotusten määrät
Suomessa on todettu epidemian alusta lähtien yhteensä 43 120 koronatartuntaa, joista eilen ilmoitettiin 348 uutta tapausta.
Rokotetta on Suomessa saanut 26.1. mennessä yhteensä 110 047 ihmistä alla olevan sairaanhoitopiirikohtaisen kaavion mukaisesti.
Terveydentilaltaan hauraiden rokottamista harkitaan tapauskohtaisesti
THL suosittelee, että saattohoitovaiheessa olevia henkilöitä ei rokoteta. Muutoinkin heikkokuntoisten, hauraiden henkilöiden rokottamisesta päätetään tapauskohtaisesti yhteistyössä hoitavan lääkärin, rokotettavan ja hänen omaistensa kanssa.
Suomessa iäkkäät hoivakotiasukkaat ovat suurelta osin saaneet ensimmäisen rokoteannoksen. Iäkkäiden hoivakotiasukkaiden riski menehtyä perussairauksiinsa lyhyelläkin aikavälillä on suuri. Normaalioloissa Suomessa menehtyy hoivakodeissa noin 400 asukasta viikossa. Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen.
Rokotteiden turvallisuutta seurataan ja arvioidaan jatkuvasti
Rokotteiden turvallisuusseuranta on jatkuvaa maailmanlaajuista toimintaa. Turvallisuustietoa kertyy esim. haittavaikutusilmoituksista, tutkimuksista ja julkaistusta kirjallisuudesta. Kertyvästä tiedosta etsitään signaaleja mahdollisista turvallisuusongelmista. Myös Suomessa ilmoitetut haittavaikutukset ovat osa kansainvälistä turvallisuusseurantaa. Mikäli turvallisuusongelma tieteellisen arvioinnin jälkeen varmistuu, ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin.
Alla Suomessa 25.1. mennessä yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset.
Rokotetyyppi (kauppanimi) | Ilmoitusten lukumäärä | Yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset |
mRNA -rokote (Comirnaty) | 118 | -allergiset reaktiot (mukaan lukien anafylaktinen reaktio) -rokotuskohdan reaktiot, rokotusraajan särky -lihaskipu -suurentuneet imusolmukkeet -pahoinvointi/huonovointisuus -nokkosrokkoväsymys/voimattomuus -päänsärky -vilunväristykset -kuume -puutumisen tunne -nivelkivut -kasvojen tai muu paikallinen kuumotus/punoitus/kihelmöinti |
Haittavaikutusilmoituksen voi tehdä Fimean sivulla.
Lähde: Fimea
Ylin kuva: Pexels