Tänään on vauvan päivä! Seurakunnat apuna ristiäisjuhlien järjestämisessä


Ristiäiset on herkkä perhetilaisuus lapsen ensimmäisenä juhlana. Lapsen läheiset kokoontuvat yhteen ikimuistoiseen juhlaan siunaamaan lasta ja toivomaan hänelle yhdessä hyvää.

Tämän vuoden poikkeusolot ovat hämmentäneet juhlien järjestäjiä. Seurakunnat eri puolella Suomea auttavat perheitä ristiäisjärjestelyissä ja myös seuraavat ja huomioivat tarkasti epidemiaan liittyviä viranomaisten suosituksia ja ohjeita. 

Esimerkiksi isovanhemmat tai muut riskiryhmiin kuuluvat voivat osallistua ristiäisjuhlaan etäyhteyksin, jos niin toivotaan. Papeilla on tänä päivänä hyvin kokemuksia etäjuhlijoiden mukaan ottamisesta tunnelmalliseen hetkeen.

Yhteinen kastetapahtuma on perheelle vaivaton vaihtoehto

Moni seurakunta eri puolilla Suomea järjestää kerran tai kaksi kertaa vuodessa kastetapahtuman, johon perheet ovat tervetulleita kastamaan lapsensa. Seurakunta järjestää kasteperheelle koko tunnelmallisen kastetoimituksen kakkukahveja myöten.

Esimerkkejä tänä syksynä järjestettävistä tilaisuuksista:

  • Tampereella seurakuntien Aamukasteet Härmälän, Aleksanterin ja Pispalan kirkoissa 
  • Turun tuomiokirkon Aamukaste
  • Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Aamukaste Poltinahon seurakuntatalossa
  • Kastepäivät Espoossa Espoonlahden kirkossa ja Karakappelissa 
  • Kastepäivät Helsingissä Alppilan, Huopalahden ja Mikaelinkirkossa
  • Kastepäivä Valkealan kirkossa Kouvolassa
  • Lahden yhteinen kastepäivä Lahden Ristinkirkossa

Kirkko on jälleen mukana Vauvan päivässä 25.9.

Syyskuun viimeinen perjantai on valtakunnallinen Vauvan päivä. Tänä vuonna päivää vietetään 25.9. Päivän suojelijana on Espoon piispa Kaisamari Hintikka, joka lähettää alla tervehdyksensä vauvaperheille, lähiyhteistyötahoille sekä yhteiskunnan päättäjille. 

Virtuaalinen Vauvan päivä – anna vauvan liikuttaa on seurattavissa klo 12.00–16.00 Musiikkitalon YouTube-kanavalla

Ohjelmassa on vauvoille ja vanhemmille leikkejä, asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tietoa lapsiperhepalveluista. Muun muassa Kirkkohallituksen perheasioiden asiantuntija Liisa Välilä puhuu perheistä ja vauvaperheen parisuhteen hyvinvoinnista.

Myös seurakunnat eri puolilla Suomea ovat mukana Vauvan päivässä. Virtuaalisten kohtaamisten lisäksi pienokaisia muistetaan perjantaina monenlaisin tempauksin ja tapahtumin.

Esimerkiksi Espoon Leppävaaran seurakunta jakaa vauvaperheille villasukkia, joita seurakunnan vapaaehtoiset ja Leppävaaran Martat ovat neuloneet. Junasukkien jako alkaa kello 10 kauppakeskus Sellon läheisellä Viaporin torilla.

Ylöjärven seurakunnassa pidetään muun muassa vauvamuskaria. Kello 11 alkava muskarivartti ja toiminnan esittely striimataan seurakunnan Facebook-tapahtumassa.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT