THL: Maskin käyttö on nyt omaharkintaista – näin suositukset muuttuivat tänään


Sosiaali ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat tänään Suomen koronavirustilanteesta ja maskisuosituksen muutoksesta.

Maskin käyttö oman harkinnan mukaan

THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoi tiedotustilaisuudessa, että THL:n uuden suosituksen mukaan maskin käyttäminen on nyt jokaisen omassa harkinnassa.

Maskeja suositellaan edelleen varsinkin rokottamattomille henkilöille sekä merkittävän riskin tilanteisiin.

Helveen mukaan kasvomaskisuositukset jaetaan nyt merkittävän, kohtalaisen ja matalan riskin tilanteisiin. Esimerkiksi julkinen liikenne, sisällä järjestettävät massakonsertit ja urheilukatsomot, joissa ei ole määrättyjä istumapaikkoja sekä muut julkiset sisätilat, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan ilman omaa istumapaikkaa, kuuluvat merkittävän riskin tilanteisin, joissa maskia suositellaan käytettäväksi aina.

Maskin käyttösuosituksen ikäraja on nyt 16 vuotta. Helveen mukaan koulut kuuluvat matalan riskin alueelle, joten niissä ei maskin käyttöä enää suositella.

THL:n uusi maskisuositus

• Käytä maskia oman harkintasi mukaan. Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos sinulla ei ole koronarokotusta.

• THL suosittelee maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

• Lisäksi suositellaan maskin käyttöä erityisesti julkisessa liikenteessä. Kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10., matkustajamäärä voi kasvaa nopeasti ja liikennevälineet voivat ruuhkautua.

 • Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät ja muut toimijat voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.

• Alueelliset viranomaiset voivat antaa omaa aluettaan koskevia maskisuosituksia, jotka perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen.

 • Työpaikkojen maskisuosituksista vastaavat työnantajat, asiantuntijana toimii Työterveyslaitos.

Rokotekattavuus lähenee tavoitetta

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan yli 12-vuotiaista kansalaisista 70 prosenttia on nyt saanut molemmat koronarokotukset, eli tavoite on enää 10 prosentin päässä. Ensimmäisen rokotuksen on saanut 84 prosenttia. Sekä THL että STM suosittelevat edelleen ihmisiä ottamaan rokotukset mahdollisimman nopeasti, sillä taudin ilmaantuvuus on edelleen noussut rokottamattomien joukossa.

THL korostaa, että rokottamattoman 20-79 vuotiaan riski joutua sairaalahoitoon on ainakin 17-kertainen täyden rokotussuojan saaneeseen verrattuna.

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT