THL: Suomessa liikkeellä normaalia enemmän enterovirusta


Enterovirustapausten määrä on alkanut lisääntyä tänä vuonna tavanomaista aiemmin ja se käy ilmi tartuntatautirekisteristä. Lisäksi myös enterovirusten aiheuttamia enterorokkotapauksia on raportoitu THL:lle (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tavanomaista enemmän ympäri Suomen.

Iso osa tapauksista on lieväoireisia, mutta ainakin Turussa lapsipotilaita on joutunut hengenahdistusoireiden vuoksi myös sairaalahoitoon. Kyseisillä potilailla on todettu enterovirus D 68, joka aiheuttaa yleensä vain lieviä hengitystieoireita, mutta joskus myös hengenahdistusta tai keuhkokuumetta.

Viime vuonna laboratoriovarmistettuja enterovirustapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 243. Tänä vuonna tapauksia on ollut 217, ja määrän odotetaan vielä kasvavan.  

Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla

Enterovirusinfektiot ovat yleensä lieväoireisia ja paranevat itsestään 1–2 viikon kuluessa. Vakavampia taudinkuvia esiintyy kuitenkin vuosittain. Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja oireisen infektion. 

Hengitystieinfektioiden, vatsaoireiden ja varsinaisen enterorokon lisäksi enterovirukset voivat aiheuttaa harvinaisempina tautimuotoina sydänlihastulehdusta ja aivokalvontulehdusta, jonka tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys. 

Enterovirukset tarttuvat ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.

Kauden aikana voi kiertää kymmeniä enterovirustyyppejä

Enterovirukset ovat hyvin yleisiä, ja saman kauden aikana voi väestössä kiertää jopa kymmeniä erilaisia virustyyppejä, joiden aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Kerran sairastettu tauti suojaa sairastumiselta saman virusalatyypin aiheuttamaan infektioon, mutta myöhemmin voi sairastua toisen alatyypin aiheuttamaan infektioon.

Enterorokon yleisin aiheuttaja on vuodesta 2008 lähtien ollut Suomessa ja muualla Euroopassa coxsackievirus A6. 

Lähde: THL

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT