Silakanlitkaus kuuluu nykyään yleiskalastusoikeuksiin, kuten onkiminen ja pilkkiminenkin. Toisin sanoen näitä Itämeren hopeakylkisiä herkkupaloja voi narrata silakkalitkalla ilman kalastuslupia. Silakkaparven osuessa kohdalle, antavat yksinkertaiset välineet nopeasti saalista. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) kannustaa tutustumaan lajiin.
Silakkalitka muodostuu pääsiimasta ja siihen liittyvistä sivutapseista, joissa kussakin on yksi kiiltävä koukku. Kullanvärisiä koukkuja käytetään jonkin verran, mutta hopea on silti selkeästi yleisimmin käytetty väri. Tyypillisesti litkassa on 8-12 koukkua päällekkäin noin parin metrin matkalla. Litka kiinnitetään yläpäästään virvelisiimaan ja sen alapäähän kiinnitetään sopiva lyijypaino, jonka avulla litka vajotetaan silakoiden oleskelusyvyyteen. 30 grammaa on usein sopiva paino. Korkealta sillalta kovalla tuulella tai kovissa virtauksissa voi painavampi paino olla tarpeen.
Vedessä olevaa litkaa nostetaan ja lasketaan rauhallisesti vavan avulla ja silakat iskevät liikkuviin, kiiltäviin koukkuihin. Syöttejä ei tarvita, sillä kiiltävät koukut muistuttavat riittävästi silakan ravintokohteita jo itsessään. Hanakammin silakat nappaavat koukkuihin juuri hidastetun pudotuksen aikana. Joskus saaliina tulee vain yksittäisiä kaloja, mutta parven ollessa kohdalla saa silakoita helposti moneen koukkuun samalla kertaa. Syvästä vedestä tai korkealta sillalta kalastettaessa litkaa ei kannata kelata ylös välittömästi ensimmäisen silakan täristäessä koukussa, vaan kannattaa tehdä houkutusveto tai pari, jolloin on hyvä mahdollisuus saada silakoita useampiin koukkuihin kerrallaan.
Litka kannattaa tehdä jonkin verran käytettävää vapaa lyhemmäksi tai korkeintaan vavan mittaiseksi. Muuten sen käsittely ylös nostettaessa käy vaikeaksi. Pitkähkö virvelivapa on silakanlitkauksessa hyvä valinta, joka helpottaa kalastusta ja vähentää siimasotkuja.
Silakoita litkataan tyypillisimmin keväällä meren ulko- ja sisäselkien välisiltä silloilta. Tällöin suuret määrät silakkaa ui kapeiden salmien läpi kohti rannikkoa kutupuuhiin. Silakoita saa myös menestyksellä litkattua sopivilta laitureilta, pystysuorilta kalliorannoilta ja veneestä käsin. Tunnettuja ja suosittuja silakanlitkauspaikkoja ovat esimerkiksi Lauttasaaren silta Helsingissä, Ukko-Pekan silta Naantalissa ja Raippaluodon silta Merenkurkussa.
Silakan litkaukseen voi tutustua suorana keskiviikkona 20.5. klo 17 Facebookissa Fisuun Livessä @fisuun, jolloin näitä hopeakylkiä tavoitellaan Naantalin vesiltä.
SVK haluaa muistuttaa koronaepidemian aikana vastuullisen kalastajan askelmerkeistä:
- Lähde kalaan vain terveenä. Jos tunnet itsesi yhtään kipeäksi, tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
- Kalasta nyt lähivesillä tai omalla mökillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
- Kalasta yksin tai perheen kera ja muista pitää turvaväli muihin ulkoilijoihin ja kalastajiin, vähintään kaksi metriä.
- Toimi vastuullisesti myös saalismäärien kanssa ja ota vain sen verran kaloja kuin tarvitset.
Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
Ylin kuva: Wikimedia Commons