Transtaustaisen Essin, 26, elämä päättyi Vantaan puukotuksessa


Tänään perjantaina 20. marraskuuta vietetään kansainvälistä transmuistopäivää. Transgender Europen mukaan tänä vuonna 350 transihmistä on menehtynyt henkirikoksen uhrina. Tällä kertaa ryhmään kuuluu surullisesti myös suomalainen, 26-vuotias Essi Granlund. Halloota julkaisee poikkeuksellisesti uhrin nimen, sillä ihmisoikeusjärjestö Seta tuo Essin traagisen kohtalon esiin transmuistopäivän tiedotteessaan.

Essi menehtyi Vantaalla kotonaan 12. ja 13. kesäkuuta välisenä yönä puukotuksen uhrina. Hänen tapostaan epäillään 30-vuotiasta miestä. Essi tunsi epäillyn entuudestaan. Mies otettiin kiinni seuraavana päivänä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

Essin puukotuksesta uutisoitiin kesällä ”kahden miehen välisenä riitana”. Trasek ry:n aiemmin laatimassa tiedotteessa korostetaan, että Essi oli jo vuosia elänyt läheisten sekä julkisten sosiaalisen median tilien perusteella avoimesti naisena. Transihmisiin kohdistuneisiin väkivallantekoihin liittyvä oikea tiedottaminen ja uutisointi on erittäin tärkeää, jotta äärimmäisen surullinen tosiasia tulee havaituksi.

– Essi Granlundin tapaus osoittaa, että Suomessa on saattanut aiemminkin tapahtua transtaustaisiin henkilöihin kohdistuvia henkirikoksia, jotka on sekä kirjattu että tiedotettu väärin ja joista siksi ei ole olemassa tietoa. Jos poliisin alkuperäistä linjaa olisi noudatettu, olisi tämäkin henkirikos käsitelty enemmistön edustajien välisenä tapauksena. Poliisilla on siis paljon tehtävää, jotta transtaustaiset uhrit tulevat kohdelluksi kunnioittavasti, huomauttaa varapuheenjohtaja Julia Peltonen Trans ry:stä.

Trasek ry korosti kesällä Essin menehtymisen jälkeen, että sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden väärinsukupuolittaminen kuoleman yhteydessä on yleistä. Tiedotteessa todettiin, että pelko väärällä nimellä tai väärässä sukupuolessa muistetuksi tulosta elää kipeänä monen sukupuolivähemmistöihin kuuluvan sydämessä.

SUOSITUIMMAT