Tulipalo uhkaa kesämökeillä – noudata näitä ohjeita!


Kesänvietossa on usein mukana muodossa tai toisessa tuli, joten vaurioiden vaara on aina olemassa, jopa ilmeinen.

Tulta voi polttaa hyvänä renkinä esimerkiksi tulisijoissa, kuten takassa ja saunanpesässä. Näissäkin ympäristöissä tuli tarvitsee kuitenkin jatkuvaa vahtimista, jotta se ei pääse livistämään ja tekemään tärviötä. Kannattaa myös opetella pitämään tulisijojen edustat vapaana syttyvistä materiaaleista, kuten polttopuista, sytykkeistä ja mummon kutomista räsymatoista.

Metsäpalovaroituksen aikana mitään avotulta ei saa tehdä

Ulkotiloissa olevaa tulta, jota ei ole eristetty maapohjasta, kutsutaan avotuleksi. Nuotio, juhannuskokko ja kertakäyttögrilli ovat siis avotulia. Jos Ilmatieteen laitos on julistanut metsäpalovaroituksen, avotulta ei saa tehdä lainkaan. Vaikka kesällä ei jostain syystä olisi kuivuutta ja hellettä, avotulen kanssa sietää olla varovainen. Tuli saattaa yrittää hiiviskellä karkuun kipinöinä tai maapohjaa myöten. Ulkonakin on siis vahdittava tulta!

– Tulen vahtimiseen motivoi sekin, että sytyttäjä on aina vastuussa valloilleen riistäytyneen tulen aiheuttamista vahingoista, painottaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Siltä varalta, että tuli kaikesta huolellisuudesta ja tarkkaavaisuudesta huolimatta pääsee irti, kesäihmisten kannattaa osata alkusammuttaa. Käsisammutin, sammutuspeite ja kaikkinaiset vettä täynnä olevat tynnyrit ja pesusoikot voidaan lukea sammutusvälineiksi. Testaa sammutustaitojesi nopeutta kuivaharjoittelulla!

Kaksi reittiä pihalle ja palovaroitin kattoon!

Kesäihmiset joutuvat majoittumaan monenlaisiin paikkoihin, kuten tuttavien kesähuvilan vinttikamariin tai aittaan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että jokaisessa yöpymiseen käytettävässä tilassa on oltava toimiva palovaroitin.

– Palovaroitin paristoineen on ihan hyvää sisältöä tuliaiskassiin, kun mennään mökkivierailulle, vinkkaa Ilpo Leino.

Olisi hyvä, että jokaisesta yöpymistilasta olisi kaksi eri reittiä ulos. Näin palon sattuessa kukaan ei jää jumiin. Ikkunan kautta poistumista kannattaa harjoitella, että hätätilanteessa homma käy joutuisasti.

Kesäihmisten omatoimisuus on maaseudulla tarpeen myös turvallisuusasioissa. Hälytysajoneuvoilla saattaa kestää huomattavasti kauemmin saapua tilannepaikalle kuin kaupungissa.

– 112 Suomi -sovellus kannattaa asentaa jokaisen puhelimeen, ja kesäasunnon osoite ja koordinaatit laittaa näkyvälle paikalle, suosittelee Ilpo Leino SPEKistä ja toivottelee kaikille oikein hyvää ja turvallista lomakautta.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

SUOSITUIMMAT