Tutkimus: Vegaaniruokavalio aiheuttaa lapsilla vitamiinipuutoksia ravintolisistä huolimatta


Helsingin yliopiston tekemässä tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksia päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Kyseiseen ruokavalioon ei kuulu lainkaan eläinperäisiä tuotteita.

Tulokset julkaistiin arvostetussa kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 40 helsinkiläistä lasta, jotka noudattivat vegaani-, kala/kasvis- tai sekaruokavaliota perheen valinnan mukaan.

Täysin vegaanista ruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi alhaisemmat D-vitamiinitasot siitä huolimatta, että lapset söivät D-vitamiinilisää. Näytteet otettiin kesän loppupuolella auringonvalon huomioimiseksi. Myös A-vitamiinitasot, välttämättömien aminohappojen ja näköjärjestelmän kehitykselle keskeisen DHA-rasvahapon tasot veressä olivat alhaiset.

– Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin sekä monipuoliseen proteiinin saantiin tulee kiinnittää huomiota, kertoo lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.

B12-, B2-, jodi-, kalsium-, rauta- ja sinkkitasoissa ei puolestaan havaittu eroja vegaanista ruokavaliota noudattavien lasten ja sekasyöjien välillä.

Vegaanisen ruokavalion suosio kasvaa jatkuvasti erityisesti nuorten keskuudessa ja perheiden valintojen kautta ruokavalio yleistyy myös pikkulapsilla. Taustalla vaikuttavat ekologiset, eettiset ja terveydelliset syyt.

SUOSITUIMMAT