U20 MM-kisat: Leijonille kirvelevä maalin tappio hienon taistelun jälkeen

Tilastojen valossa Leijonat oli hallitsevampi osapuoli. Laukauksia tuli enemmän, ylivoima tuotti kaksi maalia ja myös aloitukset menivät selkeästi suomalaisille.

Suomi osoitti jälleen taisteluhenkeä nousemalla kahdesti tasoihin. Päätöserässä Yhdysvaltojen kahden maalin karkumatka kirittiin 3–3-tilanteeseen, mutta tällä kertaa ei nähty Leijonien voittomaalia vaan vastustajan 4–3-osuma vain 76 sekuntia ennen loppua.

Avauserässä nähtiin kaksi maalia. Alex Turcotte onnistui 13. minuutilla suupaisemaan maalin edestä suomalaispakin estelyistä huolimatta tilanteeksi 1–0. Tasoittava maali nähtiin vain puolitoista minuuttia myöhemmin, kun upean ottelun pelannut Kasper Puutio löysi etunimikaimansa Kasper Simontaipaleen poikittaissyötöllään ylivoimapelissä ja tilanteeksi 1–1. Myös Ville Heinolalle kirjattiin syöttöpiste.

Toisessa erässä kaksi heikompaa suoritusta käänsi lukemat Yhdysvaltojen puolelle. Ensin puolustajat unohtivat merkitä vaihtotilanteessa John Farinaccin, joka karkasi tarkan syötön jälkeen läpiajoon ja lukemat muuttuivat 2–1:een. Seuraavassa vaihdossa Aku Räty sai 2+2 minuuttia korkeasta mailasta ja ylivoimapelin aikana Rädyn mailasta silmäkulmaansa osuman saanut Matthew Boldy ohjasi maalin edustalta taitavasti 3–1.

Pirteästi Ruotsi-ottelussa pelannut Ville Petman nostettiin Anton Lundellin ykkösketjuun ja vastaavasti Kasper Simontaival luisteli nelosketjussa. Lundellin panos jäi lopulta varsin vaisuksi, vaikka mies yhden syöttöpisteen kirjasikin tililleen Roni Hirvosen 3–3-tasoitusmaalissa. Joukkueen tehokkaimmalta hyökkääjältä olisi kuitenkin odottanut vahvempaa panosta.

Simontaival ei ketjumuutosta hätkähtänyt, vaan viimeisteli kaksi upeaa maalia nelosketjussa. Myös jälkimmäiseen osumaan syötön antoi Puutio. TPS-pakki osallistui vahvasti hyökkäyksiin ja osoitti vahvaa pelinlukutaitoa.

Ilman maalivahtia lopussa pelannut leijonalauma ei saanut enää kunnollista kiriä aikaan. Paras paikka tasoitukseen tuli Ville Heinolalle, joka ampui kovan lämärin b-pisteiden välistä. Matthew Boldy kuitenkin blokkasi hurjan kudin heittäytymällä ja yhdysvaltalaiset juhlivat suoritusta kuin maalia.

Suomi kohtaa pronssiottelussa Venäjän, joka jäi Kanadan jalkoihin lukemin 5–0. Ottelu pelataan ensi yönä klo 00.30 Suomen aikaa. Sen voi katsoa TV5-kanavalta tai DPlay-palvelusta.