U20 MM-kisat: USA – Suomi -välieräpelin ennakkokatsaus


Leijonat väläytti raateluhampaitaan, kun se nousi kahden maalin takaa Ruotsin ohi ja 3-2-voittoon. Nyt haaste on taatusti kovempi.

Tilastoja katsomalla näyttää siltä, että Yhdysvaltojen tie on ollut helponoloinen. Alussa tuli takkiin Venäjältä lukemin 5-3, kolmessa seuraavassa ottelussa joukkueen maaliin ei mennyt yhtään kiekkoa. Ruotsi ja Tsekki jäivät tylysti nollille, eikä Slovakiasta ollut liiemmälti vastusta puolivälierässä, vaikka lukemat olivatkin ”vain” 5-2.

Trevor Zegras on ollut Yhdysvaltojen selkeä ykköshyökkääjä, sillä mies on paukuttanut viiteen otteluun tehot 6+9=15. Zegrasin saldolla irtoaa turnauksen ykköstila pistepörssissä. Leveyttä kuitenkin piisaa, sillä peräti 13 kenttäpelaajaa on onnistunut maalinteossa. Puolustajat ovat kunnostautuneet enemmän syöttöpisteiden keräilyssä, maaleja on syntynyt neljä.

Ainoa pieni kysymysmerkki on tolppien välissä, sillä Spencer Knightia ei ole vielä testattu kunnolla. Jenkkien ykkösmolarin tilastot ovat toki vakuuttavia, joukkue on kuitenkin auttanut häntä todella paljon.

Suomen turnaus on vastaavasti ollut erittäin nousujohteinen. Rutiinivoitot otettiin helposti ja peli-ilmettä saatiin parannettua rutkasti Kanada-tappion jälkeen, vaikka Ruotsi-ottelun ensimmäisessä erässä olikin käynnistymisvaikeuksia.

Yksi synkkä pilvi kuitenkin leijuu leijonalauman yllä: se on ottanut 21 kahden minuutin jäähyä ja yhteensä 62 jäähyminuuttia, jotka ovat molemmat heikoimmat saldot kaikista joukkueista. Moinen määrä ei tule kuuloonkaan Yhdysvaltoja vastaan, sillä sen ylivoimapeli on ollut 42 prosentin vahvuista. Toki Suomen toimiva alivoima on toiminut hyvänä vastapainona jäähymäärälle.

Ennakkoon voisi ajatella kamppailun olevan ns. yhden maalin ottelu, jossa avausosuma ei vielä ratkaise mitään. Yksi iso torjunta, yksi turha jäähy tai karkea virhe voi olla kohtalokas. Ehjemmän ottelun pelannut joukkue jatkaa finaaliin, hävinnyt joutuu pronssikamppailuun.

Vedonlyöntipuolella on vaikea löytää kunnollista kohdetta. Kaikki putket katkeavat joskus, vaikka tähän mennessä saldo onkin 5/5 ottelukohtaisten maalimäärien osalta. Pelaajatilastoveikkauksissa osumat ovat olleet kortilla. Ottelukohtaisen maalimääräveikkauksen sijaan uskon kolmannessa erässä toisen joukkueen olevan edellä, jolloin paine riskien ottoon kasvaa. Kolmanteen erään siis yli 1,5 maalia.

Suomen ja Yhdysvaltojen ottelu alkaa Suomen aikaa klo 4.30. Kamppailun näkee TV5-kanavalta tai DPlaysta.

SUOSITUIMMAT