Uusi vesiliikennelaki astui voimaan – tiedätkö, mitkä ovat nyt veneen päällikön vastuut?



Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan eilen 1.6.2020. Laki lisää vesiliikenteen turvallisuutta ja helpottaa veneilijöiden arkea, kun säädökset ja ohjeistukset löytyvät jatkossa yhdestä paketista.

Uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen liikennesäännöt ja liikennemerkit. Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja vastuullista veneilyä sekä mahdollistaa vesiliikenteen automaatio.

Uudistuksella myös selkeytetään vesiliikenteen viranomaisten rooleja ja tehtäviä sekä vesiliikennelain ja merilain suhdetta. Vesiliikenteen säännöt koskevat lähtökohtaisesti sekä kauppamerenkulkua että huviveneilyä, kun taas merilaissa säännellään pääosin kauppamerenkulkua.

Koska vesillä liikkujia ja heidän käyttäytymistään säännellään hyvin yksityiskohtaisesti myös kansainvälisesti, on uuden lain lähtökohdaksi otettu kansainvälinen sääntely. Lisäksi uudistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota kanavaliikenteen edellyttämiin säännöksiin mukaan lukien liikenne Saimaan kanavalla.

– Uuteen lakiin kannattaa jokaisen veneilijän tutustua ennen vesille lähtöä. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää päällikön vastuuseen, varusteisiin, vuokravenesääntelyn muutoksiin sekä väistämissääntöjen hallintaan – näillä neljällä pääsee jo pitkälle turvallisessa veneilyssä, vinkkaa tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Vesiliikennelain lyhyt oppimäärä: vastuu + varusteet + vuokraveneet + väistämissäännöt = uusi laki hallussa

  1. Vastuu päälliköllä
    Kesäkuun alusta lähtien veneelle pitää nimetä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Päällikön vastuulla on huolehtia veneen kunnosta ja arvioida veneilyolosuhteiden turvallisuutta, esimerkiksi seuraamalla sään muuttumista. Päällikkö huolehtii myös siitä, että pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ovat veneessä helposti saatavilla ja puettuna tarvittaessa kaikille.
  2. Varusteet kunnossa
    Tärkein varuste veneessä on hyväksytyt ja jokaiselle veneilijälle sopivan kokoiset pelastusliivit tai muut kelluntapukineet. Muita pakollisia varusteita veneessä ovat äyskäri tai pilssipumppu ja veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen. Moottoriveneessä tulee olla lisäksi käsisammutin, jonka toimivuus on tarkastettu vähintään kerran vuodessa.
  3. Vene vuokralle helposti
    Uuden lain myötä vuokraveneet vapautuvat katsastusvelvoitteista ja veneen vuokraaminen helpottuu. Jos veneen lisäksi vuokrataan myös kuljettaja, kuljettajalla tulee olla pätevyys veneen kuljettamiseen.
  4. Väistämissäännöt hallussa
    Uusi vesiliikennelaki kokoaa veneilijää koskevat vesiliikenteen säännöt yhteen. Laissa käsitellään yleisesti sääntöjen noudattamista, turvallista kulkua ja nopeutta sekä mm. valojen, merkkikuvioiden ja ääni-, sekä valomerkkien käyttöä. Tiedätkö, kuka väistää tarvittaessa ketä ja mihin suuntaan?

Uusi vesiliikennelaki löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: Traficom

Kuva: Pixabay

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SUOSITUIMMAT