Uusien autojen myynti notkahti – käytetyt autot kannattelevat autoalaa


Koronakriisi on ollut autoalalle haastavaa aikaa.

Autoala kattaa toimialana niin autojen tukku- ja vähittäiskaupan, huolto- ja korjaamotoimialan, autojen leasingin ja vuokrauksen sekä katsastusalan. Autoala työllistää yli 30 000 henkilöä ja alan yhteenlaskettu liikevaihto on noin 16 miljardia euroa. Autojen tukku- ja vähittäiskaupan liikevaihto on lähes 12 miljardia euroa. Jos mukaan lasketaan myös autojen ja perävaunujen valmistus sekä autojen varaosien tukku- ja vähittäiskauppa, työllisten määrä kasvaa yli 50 000 henkilöön.

Alan toimialakatsaus kertoo haastavista ajoista

Autoalan vuoden 2019 toimialakatsaus kertoo osaltaan haastavista ajoista, joita korona tänä vuonna syventää. Vähittäiskaupan mediaaniyrityksen liikevaihto laski vuonna 2019 noin 1,3 prosenttia, kun edellisenä vuonna liikevaihto oli maltillisessa kasvussa.

Vähittäiskaupan mediaaniyrityksen kannattavuus nettotuloksella mitattuna parani hieman edellisvuodesta ollen 0,9 prosenttia liikevaihdosta. Parhaimman neljänneksen tulos parani jonkin verran edellisvuodesta ja päätyi 2,2 prosenttiin. Heikoimman yritysneljänneksen nettotulokset ovat olleet nollan tuntumassa. Myös vuonna 2019 heikoimmin selvinnyt neljännes alan yrityksistä teki tappiota.

Sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna autojen vähittäiskaupan kannattavuus heikkeni vuonna 2019. Mediaaniyrityksen sijoitetun pääoman tuotto laski 0,4 prosenttiyksikköä 6,9 prosenttiin, joka edustaa korkeintaan tyydyttävää tasoa.

Autokaupan tärkeimmät tunnusluvut – uusien autojen ensirekisteröinnit ja käytettyjen autojen myynti – laskivat viime vuonna edellisvuoteen nähden. Myös kuluvan vuoden 2020 aikana uusien autojen myynti on laskenut selvästi koronapandemian takia maalis-kesäkuussa. Uusien autojen rekisteröintien ennustetaan tänä vuonna jäävään noin 91 000 autoon, kun viime vuonna rekisteröitiin 114 200 uutta henkilöautoa. Markkinan ennakoidaan ensi vuonna jäävän vielä selvästi normaalia tasoa alemmas, noin 103 000 henkilöautoon. 

Käytetyt autot ja hybridit nousseet suosioon

– Käytettyjen autojen kauppa sen sijaan on toipunut koronasta paremmin. Se on kannatellut autoalaa uusien autojen myynnin notkahduksessa. Käytettyjen autojen markkinan on tänä vuonna ennakoitu päätyvän noin 1,0 prosentin kasvuun viime vuoteen nähden. Myös huolto- ja korjaamopalvelujen kysyntä on ollut vilkasta, vaikka ajokilometrien väheneminen näkyykin huoltojen määrän hienoisena vähenemisenä, toteaa Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Tämän vuoden tammi-lokakuun välillä ovat menettäneet eniten markkinaosuutta dieselkäyttöiset henkilöautot. Dieselautoja oli ensirekisteröity lokakuun loppuun mennessä vasta 10 995, kun koko viime vuonna niitä ensirekisteröitiin 20 871 kappaletta.

Lataushybridejä oli ensirekisteröity lokakuun loppuun mennessä 10 603, kun koko viime vuonna niitä ensirekisteröitiin 5 966. Täyshybridejä, joita ei pysty lataamaan pistokkeesta, ensirekisteröitiin lokakuun loppuun mennessä 15 162 kappaletta. Täyssähköautoja ensirekisteröitiin tammi-lokakuussa 2 924.

Sähköautojen uusia hankintatukia ei ole tulossa

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) ilmoitti viime viikolla AKL eSummit -tapahtumassa, että Suomeen ei ole odotettavissa uusia hankintatukia sähköautoille.

– Sähköautojen hankintatukia on ollut meitä rikkaammissa maissa kuten Norjassa. En lupaa että sähköauton ostamista harkitsevat jotakin meiltä voivat odottaa, sellaista suunnitelmaa ei ole olemassa, Vanhanen totesi.

Sähköauton hankkiva yksityishenkilö voi saada valtiolta 2 000 euroa hankintatukea alle 50 000 euroa maksavasta täyssähköautosta. Yritykset eivät tukea saa.

Vanhanen oli kuitenkin latausinfran kehittämisen kannalla.

– Latausinfra on ehkä se, joka tällä hetkellä toimii jonkinlaisena pullonkaulana.

Vanhanen uskoo, että ladattavat ajoneuvot sekä vety ja kaasu tulevat vahvistamaan asemaansa jatkossa verrattuna polttomoottorikäyttöisiin autoihin. Suuntaa ohjataan autoverolla, joka perustuu päästöihin.

Vanhanen suosii biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen laajentamista.

– Se saattaisi olla hyvin tehokas keino liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Realismia on, että Suomen teillä on vielä pitkään miljoonia polttomoottoriautoja, Vanhanen arvioi.

Kun päästökohtaisen polttoaineveron tulot alkavat vähentyä noin kymmenen kahdenkymmenen vuoden kuluttua, Vanhanen ehdottaa uudeksi verotulojen lähteeksi kilometripohjaista mallia.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT