Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tuoreessa viikkokatsauksessa muistutetaan näin ystävänpäivänä romanssihuijauksista.
Niin sanotut romanssihuijaukset tai rakkauspetokset ovat tunnetuimpia verkossa tapahtuvista petoksen muodoista. Huijarit ovat valmiita vetoamaan häikäilemättömästi uhrin tunteisiin ja sitoutuneita alustamaan petoksen toteuttamista pitkiäkin aikoja.
Tiivistettynä petos etenee niin, että huijari pyrkii esiintymään keksittynä henkilönä ja lähestymään uhria verkon välityksellä esimerkiksi deittisovellusta tai sosiaalista mediaa käyttäen.
Tutustumisen edetessä huijari saattaa alkaa pyytää uhrilta apua, esimerkiksi lähettämään rahaa. Pitkään rakennettu tunneside saattaa hämärtää uhrin arvostelukykyä, eikä tilannetta välttämättä koe petolliseksi. Todellisuudessa lähetetyt rahat päätyvät rikollisen haltuun.
Lue myös: Entinen pariskunta Jere ja Nanna Karalahti myyvät 152-neliöistä kotiaan – Katso miltä se näyttää!
Romanssihuijauksen uhriksi joutuminen saattaa aiheuttaa häpeää. Onkin hyvä muistaa, että huijarit manipuloivat ja käyttävät uhrin haavoittuvuutta ja hyväntahtoisuutta hyväksi systemaattisesti ja usein pitkäkestoisesti, eikä romanssihuijauksen uhriksi joutuminen ole uhrin syytä. Asiaa ei kannata salata, sillä avoimuus ja asian ilmoittaminen voivat auttaa sekä uhria että muita välttymään vastaavilta kokemuksilta.
– Rakkauteen uskominen ei ole väärin, vaan se, että joku käyttää sitä hyväkseen. Häpeä kuuluu huijareille, ei uhrille, muistuttaa tietoturva-asiantuntija Sanna Autio
Perjantaisin julkaistavassa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen viikkokatsauksessa jaetaan tietoa ajankohtaisista kyberilmiöistä. Tällä viikolla kerromme romanssihuijausten siitä miten kybermaailmassakin on hyvä varautua häiriöihin.