Vapaa-ajan asuntojen murrot kasvoivat koronakeväänä – näin suomalaiset suojaavat mökkejään


Vapaa-ajan asuntojen murtovarkauksien määrät ovat poliisin tilastojen mukaan kasvaneet tammi-kesäkuussa lähes 50 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Mökkimurtoihin varautumisessa suositaan edelleen arvotavaroiden viemistä pois ja mökin pitämistä asutun näköisenä. Elektroniset turvalaitteet yleistyvät erityisesti ympäri vuoden asutuilla vapaa-ajan asunnoilla.

– Vapaa-ajan asunnoilla tapahtuvien murtojen osalta kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Koronakevät ja Uudenmaan sulku saivat ihmiset jäämään kotiin, jolloin asuntomurrot hiukan laskivat ja mökkimurrot nousivat, kun vapaa-ajan asunnoilla ei päästy viettämään aikaa, kertoo asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä selvitettiin yleisimpiä tapoja suojata mökkiä murroilta. Yleisempiin keinoihin kuuluivat arvoesineiden vieminen pois mökiltä (37 %), sovitut tarkistukset naapurien kanssa (20 %), mökin pitäminen asutun näköisenä (18 %), kameravalvonta (15 %), lukittava puomi autotiellä (12 %) ja hälytyslaitteet (11 %). Kysymykseen vastasivat mökin omistajat ja ne vastaajat, joilla on mökki käytössään.

– Parasta varautumista on tietenkin elektroninen valvonta, kuten kamerat, valot ja liiketunnistimet. Tämä ei ole aina mahdollista. Silloin on syytä viedä pois kaikki arvokas ja sopia naapurin kanssa yhteisvalvonnasta. Pidemmän poissaolon ajaksi mökeiltä on ehdottomasti syytä viedä pois aseet ja säilöä ne määräysten mukaisesti. Lisäksi helposti myytävät esineet on syytä viedä pois, kuten kalliit työkalut. Arvokkaampi omaisuus, kuten perämoottorit, veneet, polkupyörät, mönkijät ja peräkärryt kannattaa merkitä ja kuvata, koska kaikkea ei ole mahdollista viedä kotien kellareihin, autotalleihin tai ullakoille, kertoo Määttänen.

Lukittava puomi oman mökin pihatiellä on Määttäsen mukaan hyvä ratkaisu, mutta sen tulee erottua selkeästi ympäröivästä maastosta siten, että siihen ei vahingossa voi törmätä. Vuosittain tapahtuu vakaviin loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia, kun mopot tai mönkijät ajavat mökkiteillä ketjuihin tai puomeihin. Yleiselle ajotielle puomia ei saa asentaa.

– Jos mökkiä ei saa pidettyä asutun näköisenä, on hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään, Määttänen päättää.

Kyselytutkimuksen tulokset selvisivät LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 1 068 ihmistä elokuussa 2020. Vastanneet edustavat maamme 15–74-vuotiasta väestöä.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT