Verottajalta kiireellinen varoitus: 130 000 asiakkaan asiointi uhkaa katketa vuodenvaihteessa


Verohallinto on julkaissut kiireellisen tiedotteen, jossa varoitetaan 130 000 eri toimijan käyttämän Katso-tunnistuspalvelun toiminnan loppumisesta.

Asiasta on tiedotettu aiemminkin, mutta verottajan mukaan edelleen noin 130 000 yritystä, yhdistystä, metsäyhtymää, kuntaa ja säätiötä hoitaa sen kautta veroasioitaan, vaikka palvelun toiminta päättyy 31.12.2020. Verohallinto kehottaa Katso-valtuuksia käyttäviä ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön heti.

Usein yrityksen tai muun yhteisön veroasioita hoitaa joku valtuutettu toimija yrityksen puolesta, esimerkiksi tilitoimisto. Jatkossa käytössä ovat vain Suomi.fi-valtuudet.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, yritysten, yhteisöjen ja muiden organisaatioiden veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi voi viivästyä. Nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia.

– Näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta, ylitarkastaja Juha Kartano Verohallinnosta arvioi.

Katso-palvelun käytöstä on luopunut lokakuuhun 2020 mennessä jo yli 220 000 toimijaa.

Osalla yhteisöistä Suomi.fi-valtuuksien käyttöönotto vaatii valtuushakemuksen

Suurin osa Katso-palvelua käyttävistä pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti sähköisesti.

– Osa puolestaan joutuu turvautumaan valtuushakemukseen. Hakemus kannattaa tehdä pian, koska käsittelyaika on noin 2-3 viikkoa. Erityisen huolissamme olemme esimerkiksi julkisyhteisöistä, kunnista ja metsäyhtymistä, jotka joutuvat tekemään hakemuksen, Juha Kartano sanoo.

Valtuushakemuksen voi lähettää sähköisesti, postitse tai viedä verotoimistoon.

Vero.fi-sivustolta voi selvittää, voiko Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia veroasioinnissa käyttävä siirtyä käyttämään suoraan Suomi.fi:n valtuudet-palvelua sähköisesti, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen ensin valtuushakemuksen tekoa.

SUOSITUIMMAT