Vetoyhtiö: Suomeen ”varma” kulta Pekingin talviolympialaisista


Suomi on jäänyt vain neljä kertaa ilman kultaa talviolympialaisissa. Miten käy tällä kertaa?

Pekingin talviolympialaisten avajaisia juhlitaan perjantaina 4. helmikuuta, mutta suomalaismenestystä aletaan jännittää jo torstaina miesten kumparelaskun ja naisten jääkiekon merkeissä.

Neljä vuotta sitten Pyeongchangin talvikisoista tuotiin Suomeen kuusi olympiamitalia: Iivo Niskasen kulta, Krista Pärmäkosken hopea sekä neljä pronssia, joista kaksi Pärmäkoskelle, yksi Enni Rukajärvelle ja yksi naisten jääkiekkojoukkueelle.

Pekingissä kilpailee 95 suomalaista huippu-urheilijaa yhdeksässä urheilumuodossa, kun viime kisoissa heitä oli 11 urheilumuodossa. Miesten pikaluistelussa ja curlingissa ei saavutettu tällä kertaa yhtäkään kisapaikkaa, eikä miesten joukkuemäessä ole mukana Suomen joukkuetta ensimmäistä kertaa lajin historiassa, mutta Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on ilmoittanut, että vaikka tilastoihin perustuva mitaliennuste on 3,5, Suomi tavoittelee vähintään samaa mitalimäärää kuin Pyeongchangissa.

Mitaleita on hyvin todennäköisesti odotettavissa, mutta entä kultaa? Suomi on jäänyt talviolympialaisten historiassa vain neljä kertaa ilman kultamitalia: 1972 Sapporossa, 1994 Lillehammerissa, 2006 Torinossa ja 2010 Vancouverissa. Sotshissa (2014) ja Pyeongchangissa (2018) tuli molemmissa yksi kultamitali.

Vetoyhtiö Mr Green arvioi, että Suomen ainoa ”varma” kultamitalisti on Iivo Niskanen 15 kilometrin perinteisessä maastohiihdossa. Seuraavaksi varmimmat mitalit ovat tulossa jääkiekosta. Mr Green ennustaa Leijonille hopeaa ja naisille pronssia.

Muiden suomalaisten uskotaan tarvitsevan huippuonnistumista tai nykytason selkeää ylittämistä, jos he aikovat hamuta mitaleille. Mahdollisia yllättäjiä voisivat olla viime vuonna MM-hopeaa yhdistetyssä voittanut Ilkka Herola, hiihtäjät Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski sekä lumilautailijat Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas. Luonnollisesti myös kelit ja poikkeusolosuhteet voivat tuoda omat mausteensa mitalitaistoihin.

Pekingin talviolympialaiset päättyvät 20.2.2022, jolloin myös pelataan miesten jääkiekon finaaliottelu.  

Artikkelin yläosassa olevalla videolla näytetään nopeutetusti, miten Pekingissä muutettiin kisoja varten uimahalli curling-kentäksi.

Lähde: Mr Green

SUOSITUIMMAT