Miljoonat suomalaiset joulukukat tuovat jouluun tunnelmaa ja tuoksua, varsinkin joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka. Mutta miten joulukukkia hoidetaan?
Näillä Kauppapuutarhaliiton kokoamalla viidellä ohjeella onnistut varmasti joulukukkien hoidossa.
Kaamos ei haittaa
Joulukuussa on pimeää kaikkialla Suomessa. Suomalaiseen jouluun on siksi kasvatettu kukkia, jotka pärjäävät mainiosti kaamoksenkin keskellä. Joulukukat eivät tarvitse valoa jouluna, vaan ne viihtyvät ja ilahduttavat lähes missä vain. Toki vähäinenkin luonnonvalo on hyväksi, etenkin joulutähdelle. Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa tähän vuoden aikaan.
Joulutähti vilustuu helposti
Joulutähti on arka kylmälle ja viimalle, minkä vuoksi takia se kannattaa sijoittaa huoneenlämpöiseen, vedottomaan paikkaan. Jos tuuletat, nosta siksi aikaa joulutähti pois mahdollisen vedon läheltä.
Joulutähdelle tasainen kastelu
Kaunis joulutähti viihtyy paremmin hieman kuivana kuin liian märkänä. Hyvä nyrkkisääntö on kastella joulutähteä niukasti parin kolmen päivän välein. Kasteluntarvetta kannattaa testata välillä nostamalla ruukkua. Jos ruukku tuntuu kevyeltä, joulutähteä kannattaa kastella.
Kastele sipulikukkia niukasti
Hyasintti ja ritarinkukka saavat kaiken voimansa sipulista, minkä vuoksi niitä ei tarvitse juurikaan kastella. Erityisesti ritarinkukka pärjää ilman vettä. Hyasintille voi silloin tällöin antaa hieman vettä, se hieman edesauttaa kukkimista. Runsas kastelu pidentää kukkavartta. Pitkäksi venähtäneen kukkavanan voi leikata veitsellä maljakkoon.
Sipulit viihtyvät viileässä
Joulun sipulikukat viihtyvät viileässä, joten ainakin yöksi ne kannattaa nostaa viileään paikkaan, jos haluaa niiden kestävän pidempään Tulppaanikimpun saa kestämään pidempään, kun maljakon nostaa yöksi viileään ja tulppaaneille muistaa vaihtaa viileän veden parin päivän välein.
Lähde ja kuva: Kauppapuutarhaliitto