Voisiko se lopultakin toteutua? EU aloittaa neuvottelut yhteislaturiin siirtymisestä


Euroopan parlamentti ilmoittaa olevansa valmiina aloittamaan neuvottelut yhteen laturiin siirtymisestä, jotta elektroniikkajätettä syntyisi vähemmän ja erilaisten laitteiden lataaminen helpottuisi.

Sisämarkkinoiden ja kuluttajansuojan valiokunta (IMCO) äänesti kannastaan ehdotukseen huhtikuussa ja lakiehdotus muokataan parhaillaan lopulliseen muotoonsa.

Uusilla säännöillä on tarkoitus varmistaa, ettei kuluttaja enää tarvitse uutta laturia ja johtoa aina ostaessaan uuden laitteen, ja että samalla laturilla voi ladata kaikkia pieniä ja pienehköjä laitteita. Kaikkien valmistajien matkapuhelimissa, tableteissa, digikameroissa, kuulokkeissa, käsikonsoleissa ja pienkaiuttimissa olisi siis oltava USB-C-portti, jos niitä ladataan latausjohdolla. Poikkeuksia ovat vain laitteet, jotka ovat liian pieniä USB-C-porttia varten, mm. älykellot, aktiivisuusrannekkeet ja tietyt urheiluvälineet.

Uudistus on osa pyrkimystä parantaa EU-tasolla tuotteiden, erityisesti elektroniikan, ympäristöystävällisyyttä, ja vähentää elektroniikkaromua. 

Selvempää tietoa lataamisesta tuotepakkaukseen

Mepit haluavat myös, että uusien tuotteiden kohdalla kerrotaan selvästi latausvaihtoehdoista ja laturin kuulumisesta tuotepakkaukseen. Tämä vähentäisi epätietoisuutta ja helpottaisi ostopäätöksiä. Kuluttajilla on usein jo valmiiksi erilaisia laitteita, eivätkä he aina tarvitse uutta laturia.

Myös langaton lataaminen yleistyy, ja mepit toivovat EU-komissiolta vuoden 2026 loppuun mennessä strategiaa, jolla langattoman lataamisen eri tavoista tehtäisiin yhteensopivia. Näin vältettäisiin markkinoiden sirpaloituminen ja vähennettäisiin jätteen määrää. Lisäksi yhteentoimivuus olisi käytännöllistä kuluttajan kannalta, eikä heillä olisi paineita jäädä tietyn valmistajan asiakkaaksi teknologisista syistä.

– Eurooppaan tuodaan joka vuosi puoli miljardia langattomien laitteiden laturia, joista syntyy 11–13 tuhatta tonnia elektroniikkajätettä. Yhteislaturi matkapuhelimille ja muille pienlaitteille taas hyödyttäisi kaikkia. Tämä suuri muutos on jatkoa komission esitykselle, jossa vaaditaan langattomien lataustekniikoiden yhteentoimivuutta vuoteen 2026 mennessä ja selvempää kuluttajatietoa tuotepakkauksissa. Me haluamme myös tuoda ehdotuksen piiriin enemmän laitteita, kuten kannettavat tietokoneet, sanoi esittelijä Alex Agius Saliba (S&D, Malta).

Euroopan parlamentti ja sen sisämarkkinavaliokunta ovat ajaneet yhteislaturipäätöstä jo kymmenen vuoden ajan. Komissio julkaisi asiasta lakiehdotuksen 23.9.2021.

Lähde: Euroopan parlamentti

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT