Yksinäisyyttä, ahdistusta ja tulevaisuudenuskon hiipumista − yhä useampi nuori tarvitsee apua koronapandemian takia


HelsinkiMission mukaan korona-aika on heikentänyt opiskelijoiden hyvinvointia rajusti: peräti 70 prosenttia opiskelijoista kokee, että opiskelu on vaikeutunut, yli puolet kokee yksinäisyyttä aiempaa enemmän.

HelsinkiMission nuorten palveluissa kohdattiin nuoria kesä-elokuussa lähes 1 500 kertaa.

− Nuorten yksinäisyys, opiskeluongelmat, ahdistus ja stressi ovat lisääntyneet pandemian aikana selvästi. Entistä enemmän haetaan apua myös parisuhteen ongelmiin, sanoo HelsinkiMission keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen.

Nuorten kriisipisteen keskusteluavun lisäksi apua on tarjottu muun muassa nuorten aikuisten suosimassa sosiaalisessa mediassa Jodelissa sekä Sekasin-chatissa. Yhä useampi pääsi avun piiriin etänä.

Nuorilla kovia pärjäämispaineita

Myös uudella itsemyötätuntoon kannustavalla Minä riitän -verkko-oppaalla on ollut paljon kysyntää. Maksutonta opasta on ladattu jo 2 215 kertaa. Opas ohjaa lempeään suhtautumiseen itseä kohtaan.

− Meille on jo muutaman vuoden ajan hakeutunut kasvavassa määrin nuoria, jotka sinnittelevät kovien pärjäämispaineiden puristuksessa. Näitä raskaita paineita lievittämään toimitimme Minä riitän -oppaan, Rouhiainen kertoo.

− Iloksemme nuoret ovat löytäneet oppaamme todella hyvin.

Hänen mukaansa itsemyötätunnolle on nyt erityisen suuri tarve, kun korona viivästyttää esimerkiksi opintoja ja valmistumista.

Eikä nuorten kurimus näytä hellittävän. Oppilaitokset valmistautuvat jälleen järjestämään ainakin osan opetuksestaan etänä. Kokoontumisrajoitukset kaventavat sosiaalisia kontakteja ja vaikeuttavat elämää. Se merkitsee monelle lisää ahdistusta ja entisestään kovempaa painetta.

Kriisipisteen keskusteluapu auttaa useimpia. Viime vuonna nuorten hyvinvointi lisääntyi 67 prosentilla keskusteluavun aikana ja pysyi yllä 21 prosentilla kriisistä huolimatta.

Nuorten tukihenkilöitä kaivataan lisää

Lisääntynyt yksinäisyys näkyy myös tukihenkilöiden kysynnässä. Vapaaehtoista tukihenkilöä odottaa HelsinkiMissiosta tällä hetkellä kymmeniä nuoria, joista moni kaipaa tukea muun muassa suomen kielen opetteluun. Uusia tukihenkilöitä koulutetaan syksyn aikana. Koulutukseen voi hakea verkkosivun lomakkeella.

HelsinkiMission nuorten palvelut 12–29-vuotiaille

  • Nuorten kriisipisteellä nuoret saavat hyvinvointia edistävää keskusteluapua 1–5 kertaa. Palvelu on anonyymiä ja apua saa ilman diagnoosia. Ajan kriisityöntekijälle voi varata verkossa.
  • Yksinäisyystyö ja siihen kuuluva työkirja auttavat nuorta löytämään itse ratkaisuja yksinäisyydestä irtautumiseen.
  • Vapaaehtoiset tukihenkilöt tarjoavat pitkäkestoista tukea. Tukihenkilö kulkee nuoren rinnalla yleensä 1–2 vuotta.
  • Minä riitän -opas auttaa suhtautumaan itseen myötätuntoisesti.
  • Kaikkia nuorten palveluja tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi, keskusteluapua on saatavilla myös englanniksi.
  • Palvelut ovat nuorelle maksuttomia.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT