Yli 3,2 miljardia salasanaa vuodettiin verkkoon – tarkista onko omasi listalla


Yli 3,2 miljardia salasanaa sisältävä tietokanta on vuodettu nettiin.

Cyber Newsin mukaan jättiläismäinen paketti vuodettiin vapaaseen käyttöön hakkerifoorumin kautta ja se sisältää yli 3,2 miljardia paria, joissa on sähköpostiosoite ja sen salasana.

Ilmeisesti paketissa ei ole uusia murrettuja salasanoja, vaan kyseessä on kooste aiemmin hakkeroiduista valtavista tietokannoista. Tietovuodot on saatu muun muassa palveluista Netflix, LinkedIn, Minecraft, Bitcoin, Exploit.in, Badoo, Pastebin sekä monista muista sähköpostin ja salasanan sisältävistä palveluista.

TARKISTA SÄHKÖPOSTIOSOITTEELLASI CYBER NEWSIN PALVELUSTA, ONKO SALASANASI VUOTANUT VERKKOON.

Tuoreen ”COMB” (Combination of many leaks) -nimen saaneen jättivuodon pohjana on vuonna 2017 julkaistu ”Breach Compilation”, joka oli vastaavanlainen useista eri tietovuodoista kerätty 1,4 miljardista salasana-sähköpostiyhdistelmästä koostuva paketti.

Jättiläismäisestä COMB-tietokannasta voi etsiä hakusanoilla tietoja, jotka tulevat ruutuun vain sekunnissa. Cyber News testasi vuodettua pakettia ja onnistui kirjautumaan vuodettuihin sähköposteihin niiden salasanoilla.

Jokainen salasanatietovuoto on erittäin vaarallinen, sillä suuri osa ihmisistä käyttää Cyber Newsin mukaan myös tärkeimmissäkin nettipalveluissa samoja salasanoja, ja usein ne ovat myös samoja kuin sähköpostissa. Näin rikollinen pääsee helposti tunkeutumaan esimerkiksi Google-tilille.

Voit vähentää vuotoriskejä käyttämällä jokaisessa eri palvelussa uniikkia ja monimutkaista salasanaa sekä käyttää varsinkin tärkeimmissä palveluissa kaksivaiheista tunnistusta, jossa yleensä saadaan vahvistuskoodi tekstiviestinä puhelimeen. Tällä tavalla hakkeri ei pääse tilille, vaikka hänellä olisi sekä sähköpostiosoite että salasana.

Lähde: Cyber News

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT