10 luontoaiheista lahjavinkkiä valmistuvalle


Suomen luonnon päivää ja toisen asteen koulutuksen valmistujaisia vietetään lauantaina 29.8. poikkeuksellisesti samaan aikaan. Suomen luonnon päivä keräsi some-seuraajiltaan luontoaiheisia lahjaideoita valmistujais- ja ylioppilasjuhliin. Suosituimmaksi lahjaideaksi nousi yhteinen aika ja tekeminen luonnossa.

Kevät oli toisen asteen opiskelijoille erikoinen: ensin opiskeltiin pitkään etänä, ja perinteiset yhteiset valmistujaisjuhlat siirtyivät syksyyn. Toisen asteen järjestäjät ja Kuntaliitto suosittelivat keväällä yhdeksi yhteisen juhlatapahtuman ajankohdaksi elokuun viimeistä lauantaita, jolloin on perinteisesti juhlittu Suomen luonnon päivää. Tänä vuonna elokuun viimeisenä lauantaina on siis monta hyvää syytä juhlaan.

Ei ole yhteisen ajan voittanutta, mutta puukkokin on hyvä!

Suomen luonnon päivän some-kanavissa kysyttiin, millaisia luontoaiheisia lahjoja seuraajat antaisivat toisen asteen oppilaitoksista valmistuville. Vastaajat kokivat, että kaikista parhaimmat lahjat vievät tavalla tai toisella retkelle luonnon helmaan. Lahjaideoissa korostuivat yhteinen tekeminen luonnossa, retkeilyyn kannustavat tavarat, luontoon tutustuminen ja luonnon auttaminen sekä suojelu. Kaikkien ideoiden motiivina tuntui olevan valmistuneen luontosuhteen ja hyvinvoinnin vahvistaminen.

Korona herätti suomalaisissa halun päästä luonnon pariin, mikä näkyi lähiretkeilyssä ja kansallispuistojen kävijämäärissä. Myös lahjalistaan retkeilykevät on tuonut omat vivahteensa: suosittuja lahjaideoita olivat esimerkiksi riippumatto tai retkeilyvälineet, kuten aina näppärä kuksa tai laadukas puukko. Myös luontoon tutustuttavat kirjat tai vaikkapa sienikurssi olivat monen mieleen.

Ehdotetuimpia lahjoja olivat lupaukset yhteiseen aikaan lahjan antajan kanssa. Tällaisia lämpimiä lahjaideoita olivat vaikka yhteinen vaellus, sieni- tai marjastusreissu, sup-lautailu tai kalaretki valmistuvan toiveiden mukaan.

Suosituiksi lahjoiksi nousivat myös aineettomat lahjat, joiden avulla autetaan luonnon kunnostusta ja suojelua. Tällaisia lahjoja ovat muun muassa metsää suojeluun ostavien järjestöjen, soiden ennallistamisen ja luonnon monimuotoisuuden tukeminen ja lahjakortit.

Lahjaideat ovat monipuolisia, koska ne sopivat kaikkien kukkarolle: yhteinen aika ja esimerkiksi itse kirjoitettu luontoruno ovat hienoja, ilmaisia tai edullisia lahjoja. Puolestaan retkeilytarvikkeisiin lahjan antaja voi panostaa rahallisesti enemmän, jos haluaa. Tärkeintä kuitenkin on, että lahja on enemmän kuin tavara – luontoelämys koulun penkiltä päässeelle.

Suomen luonnon päivän TOP 10 -lahjaideat valmistuville:

  • Itse kirjoitettu luontoruno
  • Yhteinen retki luontoon
  • Kalastuslupa
  • Sienikurssi
  • Luontokirja
  • Hyönteishotelli
  • Riippumatto
  • Retkeilyväline
  • Laadukas retkeilyvaate
  • Aineeton lahja luonnonsuojeluun

Suomen luonnon päivänä lippu salkoon, juhlapöytiin mustikkapiirakkaa ja luontorunot esille

Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä. Päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina, kuten on juhlittu jo vuodesta 2013 asti.

Suomen luonnon päivä on kansallisten juhlapäivien uusin tulokas, kun se kirjattiin tästä vuodesta alkaen Yliopiston almanakkaan. Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle. Tämä on jo neljäs kerta, kun liputamme luonnollemme! Liputa omalla tavallasi kotona tai retkellä ja näytä arvostuksesi luontoa kohtaan.

Jokaisella itseään kunnioittavalla merkkipäivällä on oma leivoksensa kuten laskiaispulla, runebergintorttu tai tippaleipä. Suomen luonnon päivän leivos on mustikkapiirakka. Sen voi leipoa evääksi retkelle tai samana päivänä järjestettävien valmistujaisten juhlapöytään.

Tänä vuonna Suomen luontoa on muistettu myös suuressa luontorunokilpailussa, johon suomalaiset lähettivät heinäkuun puoliväliin mennessä lähes 3000 upeaa runoa. Voittajarunon valitsee rouva Jenni Haukio, joka myös lukee runon Yle Radio Suomen lähetyksessä Suomen luonnon päivänä klo 14–15.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT