Pistikö hyttynen ja kutittaa – lue helpot kotikonstit oireiden lieventämiseen


Kesän lämpö herättää luonnon loistoonsa, mutta harmi kyllä se koskee myös hyttysten aktivoitumista. Makean välipalan toivossa kyseiset pistiäiset voivat aiheuttaa kiusallista kutinaa.

Tiesitkö, että kutina aiheutuu itikan syljestä, jota se käyttää estääkseen tekemänsä pistoksen sulkeutumisen verta imiessään? Sylki voi pysyä ihon alla jopa useita tunteja.

Näillä vinkeillä oireita voi lieventää kelpo lailla

1. Hammastahnasta saattaa olla hyötyä kutinan lieventämiseen. Tahnan raikkaat ainesosat, kuten menthol, toimivat viilentäjinä.

2. Keitä puuroa ja sivele sitä pistoskohtaan. ”Puurotahnasta” voi tehdä koostumukseltaan helpommin levitettävän, mikäli hienonnat puurohiutaleet mahdollisimman pieniksi ennen keittämistä. Hiutaleet rauhoittavat ihoa mainiosti. Puuron saa pysymään paikoillaan esimerkiksi laastarilla.

3. Apteekista saa reseptivapaasti mietoa hydrokortisonivoidetta. Voide toimii tulehdusta ehkäisevästi ja lieventää kutinaa, mutta auttaa myös punoitukseen ja turvotukseen.

4. Sekoita teelusikalliseen ruokasoodaa muutama tippa vettä ja sekoita ne tahnaksi. Levitä seosta ohuelti kutisevan kohdan päälle ja anna sen kuivua. Odota, että seos kuivuu tarpeeksi paukaman päällä, kunnes se alkaa lohkeilla ja irtoaa itsestään.

5. Viilennä kutiavaa kohtaa jääpalalla. Jääpalan voi kääriä esimerkiksi ohueen nenäliinaan, ettei kutina vaihdu liialliseen kylmyyden tunteeseen. Kylmä lieventää itikan syljen aiheuttamaa kutinaa paljon.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT