5 krapulaan liittyvää uskomusta, joiden varaan ei kannata laskea



Juhlinnan jälkeinen krapula on ikävä olotila, johon kuuluu usein päänsärkyä, väsymystä, pahoinvointia ja vapinaa. Seuraavan päivän krapulaa yritetään vältellä erilaisilla keinoilla, joista ei yleensä ole mitään apua. Lue tästä, mihin alkoholiin ja krapulaan liittyviin uskomuksiin ei kannata luottaa bileiltaa suunnitellessa.

Mikä sitten toimii?

Tylsä totuus tietysti on, että mikään ei toimi niin tehokkaasti, kuin alkoholijuomien välttäminen. Jätä siis ainakin illan viimeiset drinkit nauttimatta!

Uskomus: Kahvi parantaa krapulan

Todellisuudessa kahvin vaikutus krapulaan voi olla päinvastainen, sillä kofeiini poistaa kehosta tehokkaasti nesteitä, mikä voimistaa krapulan oireita. Kahvin sijaan kannattaa juoda vettä. Myös elektrolyyttejä sisältävistä urheilujuomista voi olla apua, etenkin jos olet oksentanut.

Uskomus: Loiventava krapularyyppy auttaa

Loiventava krapularyyppy voi saada olon tuntumaan paremmalta, mutta vain väliaikaisesti. Krapula alkaa, kun veren alkoholipitoisuus laskee nollaan ja aivojen hermosolut palautuvat normaalitilaan. Krapulan siirtäminen loiventavilla nostaa lisäksi riskiä alkoholiongelman syntymiseen.

Uskomus: Särkylääke ennen unia estää krapulan

Illalla otettu särkylääke voi vaikuttaa aamun päänsärkyyn, mutta krapulaa se ei estä. On tärkeämpää huolehtia nestetasapainosta ennen nukkumaanmenoa.

Särkylääkkeen valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä parasetamoli rasittaa jo muutenkin kovilla olevaa maksaa. Ibuprofeiini on maksaystävällisempi vaihtoehto, tosin se voi ärsyttää ärtynyttä vatsaa.

Uskomus: Syöminen ennen nukkumaanmenoa estää krapulan

Syömisellä on vaikutusta seuraavan päivän oloon, mutta vain silloin kun ruokaa on nautittu ennen juomisen aloittamista, tai sen yhteydessä. Rasvainen ruoka estää alkoholin imeytymistä, joten esimerkiksi pizzan syöminen ennen juhlimista auttaa välttämään ylilyönnit niin humalatilan kuin krapulankin suhteen.

Uskomus: Juomajärjestyksellä on vaikutus krapulaan

Eri alkoholijuomilla voi olla vaikutusta krapulan laatuun. Joillekin esimerkiksi punaviinin tanniinit saattavat aiheuttaa päänsärkyä. Juomajärjestyksellä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä krapulan kannalta. Vain nautitun alkoholin määrällä on väliä.

Lähteet: The Daily Meal, Iltalehti, Yle

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT