5 päärynöiden syömisen mahtavaa terveyshyötyä



Väistykää omenat: mitä terveyteen tulee, päärynä päivässä voi myös pitää lääkärin loitolla! Päärynät ovat herkullisia sellaisenaan, minkä lisäksi niitä voi käyttää niin jälkiruoissa, salaateissa kuin voimakkaan makuisten juustojen kaverinakin.

Tässä muutamia päärynöiden erinomaisista terveyshyödyistä:

Päärynät auttavat ruoansulatuksessa

Päärynöissä on paljon ravintokuituja, jopa 6 gramma yhdessä keskikokoisessa hedelmässä. Kuitujen saaminen on avain toimivaan ruoansulatukseen, ja estää ummetusta. Raaka päärynä on 84% vettä, joten päärynät toimivat myös erinomaisena keinona saada lisää nesteytystä.

Päärynät auttavat painonhallinnassa

Joidenkin hedelmien, kuten taateleiden tai avokadojen, kalorimäärä voi tehdä niistä vähemmän houkuttelevia vaihtoehtoja painonpudottajalle, mutta päärynällä ei ole samaa ongelmaa. Päärynät maistuvat hyvälle, mutta sen lisäksi ne ovat täydellinen vähäkalorinen lisä painonpudottajan ruokavalioon. Niiden korkea kuitupitoisuus tarkoittaa, että nälkä pysyy loitolla pidempään.

Päärynät voivat auttaa välttämään joitakin syöpiä

Päärynöissä on paljon antioksidantteja ja polyfenoleita, kuten flavonoideja. Niissä on myös paljon C-vitamiinia. Jotkin tutkimukset osoittavat, että antioksidanttipitoiset hedelmät ja kasvikset voivat madaltaa riskiä sairastua tiettyihin syöpiin.

Päärynät voivat auttaa pitämään verensokerin tasapainossa

Päärynöiden makeus tulee niiden sisältämästä hedelmäsokerista, fruktoosista, joka ei nosta veren sokeria yhtä nopeasti kuin glukoosi. Tämä tarkoittaa, että päärynät ovat hyviä makeita välipaloja verensokerin tasapainon kannalta, sillä ne eivät aiheuta samanlaista verensokerin romahdusta, mikä usein tulee sokeripitoisten ruokien kuten makeisten ja keksien syömisen jälkeen. Kuitupitoisista päärynöistä sokeri vapautuu elimistöön hitaammin.

Päärynöistä saa tärkeitä kivennäisaineita

Päärynät ovat kaliumin, magnesiumin ja raudan lähde. Ruokavalio jossa on paljon hedelmiä ja kasviksia, tarjoaa elimistölle kivennäisaineita, joilla on tärkeä rooli muun muassa terveellisen verenpaineen ylläpitämisessä. Rautaa taas tarvitaan esimerkiksi punasolujen muodostumiseen.

Lähde: Silversurfers

SUOSITUIMMAT