7 outoa faktaa Suomesta – näitä ulkomaalaisten on vaikea uskoa todeksi!


Suomi on kummallinen maa – siltä ainakin vaikuttaa joidenkin seikkojen perusteella.

Suomeen liittyy monia faktoja, jotka voivat tuntua jopa meistä itsestämme hieman omituisilta. Emme siis lainkaan ihmettele, että ulkomaalaisten on vaikea uskoa todeksi joitakin maamme outouksia. Tässä seitsemän erikoista faktaa Suomesta.

1.   Suomi pääsee mitaleille Euroopan vankilapakotilastoissa

Suomen rikollisuusaste on matala, mutta olemme toisella sijalla Euroopan vankilapakotilastoissa. Tilastot kuitenkin antavat hieman harhaanjohtavan vaikutelman, sillä Suomi ei ole suinkaan täynnä vaarallisia vankikarkureita, vaan kyse on lähinnä avovankiloista karkaavista pikkurikollisista.

Avovankilat toimivat hyvin, mutta karkaaminen on erittäin helppoa, minkä takia yksi kymmenestä suomalaisesta vangista karkasi vuonna 2013. Osalle vankilapakoilu on säännöllinen harrastus.

2.   Suomessa merenpinta ei nouse, vaan laskee

Nousevat merenpinnat huolestuttavat ympäri maailmaa. Joidenkin arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä vesi voi peittää pysyvästi yli 150 miljoonan ihmiset asuttamat alueet.

Suomessa ei ole samanlaista huolta, sillä täällä maanpinta kohoaa nopeammin kuin merenpinta. Jääkauden lopulta asti käynnissä ollut ilmiö nostaa maanpintaa vuosittain 3–9 millimetriä ja kasvattaa maamme pinta-alaa noin seitsemällä neliökilometrillä vuodessa.

3.   Suomesta lyöty golfpallo voi pysyä ilmassa yli tunnin ajan

Torniolainen 18-reikäinen golfkenttä levittäytyy myös rajan taakse Ruotsin puolelle. Tämän vuoksi Tornio Haparanda Golfklubb/Meri-Lapin Golfklubi on ainut paikka maailmassa, missä pelaajat voivat lyödä pallon aikavyöhykkeeltä toiselle, jolloin se tavallaan pysyy ilmassa yli tunnin.

4.   Suomi on maailman suurimpien maidonjuojamaiden joukossa

Suomalaiset rakastavat maidon juomista ja maitoa kulutetaankin maassamme edelleen reilut 100 kiloa vuodessa henkeä kohti.

Huimaavat 17 prosenttia väestöstä kuitenkin kärsii laktoosi-intoleranssista, eikä siten voi käyttää tavallisia maitotuotteita. Onneksi hätä ei ole tämän näköinen – valtava maidonkulutus on mahdollistanut lukuisten laktoosittomien innovaatioiden rahoittamisen.

5.   Suomen ilmavoimien esikunnan tunnuksessa oli hakaristi vuoteen 2017 saakka

Kun Suomen ilmavoimat perustettiin vuonna 1918, ruotsalainen aatelismies kreivi Eric von Rosen lahjoitti maallemme lentokoneen, johon oli maalattu sininen hakaristi. Hakaristiä on käytetty hyvän onnen symbolina jo tuhansia vuosia, ja Suomi oli yksi monista maista, joissa sitä käytettiin sotilasajoneuvoissa.

Ilmeisistä syistä, Suomen ilmavoimat lopetti hakaristien maalaamisen lentokoneisiin vuonna 1945, mutta esikunnan tunnuksesta sitä ei poistettu ennen vuoden 2017 alkua.

6.   Ylinopeudesta voi saada yli 100 000 euron sakot

Suomessa rikkaat ja mahtavatkaan eivät pääse kovin helpolla joutuessaan lain kanssa vaikeuksiin. Maassamme tasa-arvon ylläpito näkyy muun muassa ylinopeussakoissa, joiden suuruus riippuu kuskin tuloista. Tämän vuoksi monet varakkaat suomalaiset ovat joutuneet maksamaan enemmän ylinopeussakkoa, kuin suurin osa meistä maksaa omasta autostaan.

Vuonna 2004 makkaratehtaan perijä Jussi Salonoja pääsi 170 000 euron sakoillaan Guinnessin ennätysten kirjaan. Miljonääri Salonoja hurjasteli 40 kilometrin nopeusalueella 80 kilometrin tuntinopeutta, mistä napsahti jättisakko. Valituksen jälkeen sakkosumma tippui reiluun 100 000 euroon.

7.   Suomessa juodaan enemmän kahvia kuin missään muualla

Suomalaiset juovat noin 10 kiloa kahvia henkeä kohden, mikä on eniten maailmassa. Kahvin tärkeys näkyy vahvasti myös suomen kielessä – meillä on runsaasti erilaisia sanoja kuvaamaan tilanteita, jolloin kahvia juodaan: aamukahvit, päiväkahvit, iltakahvit, vaalikahvit, saunakahvit, ristiäiskahvit, hautajaiskahvit ja kakkukahvit.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT