Finnwatch: Useilla aurinkopaneeliyrityksillä tietämättään yhteys vakaviin rikoksiin


Suomessa aurinkopaneeleita markkinoivilla yrityksillä on löytynyt yhteyksiä uiguurien ja muiden muslimivähemmistöjen pakkotyöhön Kiinan Xinjiangissa, tiedottaa Finnwatch.

Pakkotyöepäilyissä on kyse erityisesti aurinkopaneelien keskeisenä raaka-aineena käytettävän polypiin tuotannosta ja toimitusketjuista. Xinjiangissa tuotetaan 40–50 prosenttia maailman polypiistä.

Finnwatch selvitti aurinkopaneeleita markkinoivien yritysten yhteyksiä pakkotyöhön kyselyllä, joka lähetettiin 13 yritykselle. Seitsemän yritystä vastasi kyselyyn.

Kaikki yritykset, jotka antoivat Finnwatchille yksityiskohtaisempaa tietoa toimistusketjuistaan, voitiin yhdistää Xinjiangissa toimiviin polypiin valmistajiin. Tällaisia yrityksiä ovat Helen, Oomi, Playgreen, Scanoffice ja Solarigo Systems.

– Selvityksemme mukaan Suomessa toimivat aurinkopaneeliyritykset tuntevat markkinoimiensa tuotteiden keskeisen raaka-aineen alkuperän huonosti. Tässä piilee riski, että ne ovat tietämättään osallisia pakkotyöhön tai jopa rikoksiin ihmisyyttä vastaan, kertoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti järjestön tekemässä selvityksessä Aurinkosähkön pimeä puoli

Yritykset jopa sinisilmäisen luottavaisia

Xinjiangissa toimivat suuret polypiin valmistajat, jotka ovat yhdistettävissä Suomessa markkinoitavien aurinkopaneelien toimitusketjuihin, ovat muun muassa työllistäneet niin sanottua liikatyövoimaa.

Liikatyövoimalla viitataan Kiinan maaseudun köyhiin, joita siirretään osana valtiollisia kehitysohjelmia työskentelemään tehtaissa. Työstä kieltäytyminen voi johtaa henkilön tai hänen läheistensä passittamiseen uudelleenkoulutusleirille.

Tämän lisäksi useat polypiin valmistajat hankkivat raaka-ainetta tuottajilta, jotka toimivat suljettuja uudelleenkoulutusleirejä sisältävissä teollisuuspuistoissa. Joissakin tapauksissa tällaisten henkilöiden työllistäminen voi täyttää orjuuttamisen tunnusmerkit.

– Selvityksemme perusteella monet yritykset luottavat tällä hetkellä aika sinisilmäisestikin paneelivalmistajilta saamiinsa vakuutuksiin siitä, että kaikki on kunnossa. Se ei ole uskottavaa vastuullisuuden valvontaa, Kultalahti toteaa.

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT