HS: Poliisipartio vapautettu virkarikossyytteistä – jätti epäillyn rattijuopon henkilöllisyyden selvittämättä, auto kollegan omistama


Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden antamat virkarikostuomiot.

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut kahden poliisimiehen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudelta saamat virkarikostuomiot, uutisoi Helsingin Sanomat. Tapauksessa oli kyse rattijuopumusepäilyn selvittämisestä Joensuussa vuonna 2019.

Tapahtumat käynnistyivät, kun poliisipartio sai tehtävän selvittää rattijuopumusepäily. Epävarmasti ajaneen henkilöauton oli nähty käyvän kevyen liikenteen väylällä. Havaintoja kuljettajasta ei ollut.

Partiolle annettiin rekisterinumero, josta selvisi, että auton omistaja oli poliisimiesten kollega samalta laitokselta. Partio löysi auton pysäköitynä omistajansa autokatokseen. Kuljettajaa ei näkynyt. Partio kuittasi tehtävän päättyneeksi ilmoittaen, että auto oli kotiosoitteessa, eikä näyttöä ajosta ollut.

Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomion mukaan poliisipartion olisi pitänyt selvittää, oliko tapahtunut rikos. Poliisit olisivat oikeuden mukaan voineet muun muassa arvioida, oliko autolla ajettu hetkeä aiemmin, sekä selvittää, oliko kuljettaja kotona.

Käräjä-oikeuden mukaan poliisipartio jätti tehtävän suorittamisen kesken, mikä hyödytti heidän kollegaansa. Käräjäoikeus tuomitsi poliisimiehet sakkoihin virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Hovioikeus kumosi virkarikostuomiot

Poliisit valittivat tuomiostaan hovioikeuteen, jolla oli asiasta erilainen näkemys.

Hovioikeuden mukaan kuljettajan henkilöllisyyden selvittäminen olisi vaatinut kotirauhan suojaamalle alueelle menemistä. Partiolla ei ollut käytettävissään mitään tietoa kuljettajasta, eikä selvitystä tämän päihtyneenä ajamisesta. Tämän vuoksi kotietsintää ei olisi voitu suorittaa. Lupaa etsintään ei olisi saatu myöskään ylempää.

Hovioikeuden perjantaina antaman ratkaisun mukaan näyttöä virkarikoksesta ei ollut. Näyttöä ei myöskään ollut siitä, että partio olisi tavoitellut hyödyn hankkimista kollegalleen. Poliisien virkarikostuomiot kumottiin ja heidät vapautettiin sakkorangaistuksesta.

Kuvituskuva: Itä-Suomen poliisi

SUOSITUIMMAT