Foreca: Taivaan hanat aukeavat pian – luvassa viikkokaupalla sadetta ja jopa tulvia


Euroopan keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan kesän viimeiset kuumat ja kuivat hetket ovat nyt. Keskiviikon jälkeen sää muuttuu ja helteet päättyvät kuin seinään.

Kuiva ja kuuma kesä-heinäkuu voi olla mittaushistoriamme lämpimin, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan sääblogissa. Eurooppalaisen kuukausiennusteen mukaan loppukesä on kuitenkin hyvin erilainen.

Mäntykannas kuitenkin muistuttaa, että pitkän ajan sääennusteet ovat vain suuntaa antavia, eikä niillä oteta kantaa yksittäisten päivien säähän. Sen sijaan tarkastellaan viikon keskiarvoja.

Heinäkuun loppuun rankkasateita

Viikko on alkanut vielä keskiarvoista lämpimämpänä osassa maata, mutta Lapissa säät ovat jo viilenemässä, kertoo meteorologi Mäntykannas.

Keskiviikkona Baltiasta on tulossa rankkoja sateita eteläiseen Suomeen. Ukkoset ja paikalliset tulvat ovat mahdollisia, sademäärän yltäessä lyhyessä ajassa jopa yli 20 millimetriin. Torstaina ukkoskuurot etenevät maan etelä- ja keskiosassa, jolloin helteet muuttuvat epätodennäköisemmäksi. Mäntykannaksen mukaan perjantaista on tulossa viikon ensimmäinen helteetön päivä.

Lappia lukuun ottamatta viikosta näyttää tulevan tavanomaista sateisempi, etenkin maan lounaisosassa. Ukkoskuuroja on luvassa myös viikonloppuun.

Seuraavalla viikolla näyttää, että Suomen ylle on saapumassa tavanomaista matalampi ilmanpaine. Tämä voi Mäntykannaksen mukaan tarkoittaa päivittäisiä ja mahdollisesti rankkojakin sade- ja ukkoskuuroja. Myös pidempiaikainen sade on mahdollinen.

Seuraavan kahden viikon aikana vettä voi olla tulossa koko kuivan kesän edestä – joillakin paikkakunnilla koko tavallisen kesän sademäärä voi sataa vain parissa päivässä.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT