Hellekesä jatkuu – näin saat puutarhakasvit säilymään hengissä


Puutarhaneuvoja antaa vinkkejä hellepuutarhan hoitoon.

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut hellekausi rasittaa kasveja. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus ovat kuluttaneet maan vesivarastot loppuun, ja kuivuus hidastaa kasvien kasvua ja vähentää satoa. Myös tuholaiset ja taudit piinaavat helpommin helteellä.

Paljon vettä haihduttavat lehtevät kasvit kärsivät kuivuudesta ensimmäisenä. Myös vastaistutetut puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua. Samalla paikalla useita vuosia kasvaneet kasvit eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille. Iltaa kohti nuutuminen on kasvin kastelutarpeesta kertova hälytysmerkki.

‒ Sadonmuodostusvaiheessa olevat herukat, vadelmat ja pensasmustikat kaipaavat nyt kastelua. Jos maassa on niukasti vettä, yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas, kertoo puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolanin tiedotteessa.

Kasvien lisäksi myös nurmikko saattaa kaivata huomiota. Nurmikko kannattaa jättää nyt leikatessa pidemmäksi, jotta se ei palaisi. Kellastuva nurmikko kaipaa kastelua.

Vähäisellä vesimäärällä kastelu voi pahentaa tilannetta

Liian vähäisellä vesimäärällä kasteleminen on yleinen virhe. Kasvit eivät hyödy siitä, että vain mullan pintakerros kostuu. Toistuvat niukat kastelut voivat päinvastoin saada kasvin juuret kasvamaan mullan pintaa kohti, jossa ne ovat entistä haavoittuvampia kuivuudelle.

Kun kastelet, kastele kunnolla: vettä tarvitaan vähintään 30 litraa neliön alueelle.

‒ Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään, varoittaa Kerttula.

Piharuukut voi siirtää varjoon

Ruukussa olevat kasvit voi siirtää pihan tai parvekkeen varjoisimpaan paikkaan. Paahteessa myös ruukun mullan kuumeneminen rasittaa kasvia. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi nousta hellepäivänä tukalan korkeaksi.

‒ Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa, Kerttula neuvoo.

Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Tänä kesänä kirvoja on runsaasti ja helpoiten ne iskevät kuivuuden rasittamiin kasveihin. Siksi on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

Vinkkejä hellepuutarhan hoitoon

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 litraa neliölle.
  3. Nosta nurmikon leikkauskorkeutta vähintään 5 senttiin, ettei nurmikko pala.
  4. Siirrä piharuukut varjoon.
  5. Avaa parvekkeen lasit ja kasvihuoneen tuuletus kokonaan.

Kuva: Biolan

SUOSITUIMMAT