Huippuasiantuntijat koronaviruksen muunnoksesta Suomessa: ”Leviämisen estäminen voi edellyttää yhteiskunnan erittäin tiukkaa sulkua”



Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti eilen maanantaina, että Suomessa on todettu 200 uutta koronavirustartuntaa, joista 29 on uutta muuntunutta virusmuotoa.

Yhteensä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on todettu pääosin Etelä-Suomessa 49, joista 47 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja kaksi Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi Uuden Suomen blogikirjoituksessaan, että infektiolääkärit arvioivat tapausten todellisen määrän olevan kuitenkin jo joitain satoja tapauksia.

Lehtosen mukaan vaihtoehtoja epidemian kurissapitämiseksi Suomessa on kaksi.

– Joko jatkaa rajoitustoimia sekä tiukentaa niitä entisestään, jotta aikaisempaa tarttuvampi virusmuunnos saadaan Suomessa pidetyksi kurissa. Tai nopeuttaa väestön rokotuksia niin, että ne toteutuisivat vähintään samaan tahtiin, kuin mitä Tanska suunnittelee.

Asiantuntijat: Muunnoksen leviäminen estettävä välittömästi

Lehtonen on allekirjoittanut myös kymmenistä huippuasiantuntijoista koostuvan Eroon koronasta -asiantuntijaryhmän muistion, jossa vaaditaan että koronavirusmuunnosten leviäminen Suomessa on estettävä välittömästi.

– Koronaviruspandemian tilannekuva on viime viikkojen aikana muuttunut hälyttävästi: uudet nopeasti leviävät koronavirusvariantit ovat luoneet vakavan uhan juuri kun rokotusten alkaminen on tuonut toivoa epidemian voittamisesta, muistiossa sanotaan.

– Suomen on reagoitava nopeasti uusien varianttien muodostamaan uhkaan, jotta epidemia ei syvene entistä pahemmaksi kriisiksi alkaneen vuoden aikana. Muunnosten leviämistä Suomeen on torjuttava tehokkaasti, ja kotoperäisen leviämisen uhkaa on ehkäistävä tukahduttamalla koronaepidemia Suomessa ja nopeuttamalla rokotusaikataulua, työryhmä toteaa.

Kilpajuoksu aikaa vastaan

Ryhmä korostaa, että nykyhavaintojen perusteella ne maat, joissa nopeammin leviävät virusmuunnokset ovat päässeet valloilleen, ovat ajautumassa vakavaan terveydenhuollon kriisiin.

– Ne toimet, jotka aiemmin estivät epidemiaa leviämästä (Rt noin 1), eivät enää arvioiden mukaan riitä uuden tarttuvamman virusmuunnoksen yleistyessä. Mikäli muunnos alkaa levitä kotoperäisesti Suomessa, sen leviämisen estäminen voi edellyttää yhteiskunnan erittäin tiukkaa sulkua, jolta toistaiseksi on Suomessa vältytty. Kyseessä on kilpajuoksu aikaa vastaan: Suomenkin tilanne voi kriisiytyä viikoissa ja siksi epidemia on pyrittävä tukahduttamaan ja ennen kaikkea väestön rokotusaikataulua tulee nopeuttaa kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Tiukemmat rajakontrollit ja vastuuta työnantajille

Asiantuntijaryhmän mukaan uusien koronavirusmuunnosten pääsyä Suomeen tulee estää maan sisä- ja ulkorajoilla testaamalla kaikki maahan saapujat kaikilla raja-asemilla poikkeuksetta, alkuperämaasta riippumatta.

– Lisäksi tarvitaan tartuntatautilääkärin määräämä riittävän pitkä karanteeni ja karanteenista vapauttava toinen testi. Näitä toimia ollaan jo osittain ottamassa käyttöön. Uusi lainsäädäntö rajojen tehokkaammaksi turvaamiseksi on saatava voimaan mahdollisimman pian.

Työryhmä tiedostaa, että uutta lakia ei tulla saamaan ajoissa käyttöön, joten se kehottaa työnantajia kantamaan vastuuta ja varmistamaan, että työntekijät noudattavat testi- ja karanteenisuosituksia maahan tullessaan.

– On todennäköistä, että uudet muunnokset alkavat levitä maan sisällä ennemmin tai myöhemmin. Siksi epidemian hallintaa on tehostettava tukahduttamalla nykyinen epidemia viivyttelemättä, nopeuttamalla rokotuksia, ja korottamalla valmiutta alueellisiin täsmätoimiin. 

Muistiossa varoitetaan, että aikaa on jäljellä vain vähän terveydenhuollon, yhteiskunnan toiminnan ja taloudellisen toimeliaisuuden turvaamiseksi.

Muistion allekirjoittaneiden yhteensä 34 eri alojen asiantuntijan joukossa ovat Lasse Lehtosen lisäksi muun muassa tutkijatohtori Tuomas Aivelo sekä keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, professori Marjukka Myllärniemi Helsingin yliopistosta ja systeemibiologian professori Tuuli Lappalainen Columbian yliopistosta.

Lähteet: THL, Eroon koronasta

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT