Huippupuhelin 60 eurolla? TM testasi Wish-verkkokaupan ”älypuhelimen”


Tekniikan Maailma testasi Wish-sivustolta tilatun älypuhelimen.

Yhdysvaltalainen verkkokauppa Wish myy pääosin Kiinassa valmistettuja tuotteita ja on päässyt Suomessakin ajoittain otsikoihin tuotteiden harhaanjohtavien esittelytekstien sekä niistä johtuneen närkästyksen vuoksi.

Wishissä myydään kaikkea maan ja taivaan välillä, usein myös tuoteväärennöksiä. Verkkokaupan suosio perustuu poskettoman edullisiin hintoihin: joskus tuotteen on saanut jopa pelkillä postikuluilla. Moni kuluttaja on arvattavasti joutunut pettymään avatessaan Kiinasta saapuneen paketin.

TM tilasi ja testasi Wishiltä suorituskykyiseksi kehutun 5g-puhelimen kuudellakymmenellä eurolla. Pitikö mainospuhe tällä kertaa paikkansa?

Puhelimen mukana tuli paljon lisätarvikkeita

TM:n testaajat yllättyivät lisätarvikkeiden määrästä. Paketista paljastui itse puhelimen lisäksi runsaasti tarvikkeita, kuten toimivat nappikuulokkeet, silikonikuoret ja 128 gigan microsd-kortti. He eivät tosin onnistuneet alustamaan muistikorttia puhelimen lisämuistiksi.

Testaajien mukaan Wish-puhelin on kevyt ja yllättävän tyylikäs, mutta tuntuma kädessä on erittäin muovinen.

Akun toiminta-aika ei noudattanut valmistajan ilmoittamia lukemia, eivätkä puhelimen testaajat selvinneet päivästä kohtuukäytölläkään ilman laitteen lataamista. Latauksessa kesti puhelimen mukana tulleella laturilla 3,5 tuntia.

TM testaajat mainitsevat puhelimen takaosassa olevien kameroiden tuovan ulkoasultaan mieleen Huawein kamerat. Valmistajan logon sijaan kameran viereen on painettu teksti ”Ultra HD Camera”.

Puhelimen ominaisuuksia liioiteltu

Puhelimen soitto- ja tekstiviestiominaisuudet toimivat. Testiryhmä ei sen sijaan uskonut, että laitteesta löytyisi mainittua 5g-tukea.

TM:n mukaan puhelimen mainoksessa luvattiin huikeaa suorituskykyä ja edistyneitä ominaisuuksia. Testissä kävi kuitenkin ilmi, että puhelin on hidas ja sen näytön tarkkuus huono. Sen lisäksi vaikutti siltä, että puhelin on säädetty ilmoittamaan käyttöjärjestelmälle paranneltuja lukuja. Testaajat käyttivät diagnostiikkasovellusta paljastaakseen puhelimen todellisen suorituskyvyn (suluissa mainostetut ominaisuudet):

  • Keskusmuistia 1 gigatavu (8 gigatavua)
  • Neliytiminen Spreadtrum SC7731e -järjestelmäpiiri (Kahdeksanytiminen MediaTek MT6875 -järjestelmäpiiri)
  • Tallennusmuistia 5,2 gigatavua (256 gigatavua)
  • Näytöntarkkuus 480 x 960 pistettä (1 440 x 3 200 pistettä)
  • Pääkamera 5 megapixeliä (32 megapixeliä)

Värintoisto ja kuvien sävy eivät vastanneet todellisuutta. Sovelluksia puhelimeen saattoi ladata Google Play-kaupasta, mutta niiden käyttö takkuili.

”Kaikin puolin surkea ja epäilyttävä käyttää”

Puhelin oli siis täyttä huijausta! TM testitiimi miettii, kuinka turvallinen laite mahtaa olla, kun mikään sen ilmoitetuista tiedoista ei pidä paikkansa. Myöskään puhelimen valmistajasta ei ole minkäänlaista varmuutta.

Testaajat toteavat TM:n artikkelissa, että puhelin on kaukana luvatusta, mikä ei ollut yllätys laitteen edullinen hinta huomioon ottaen. Testiryhmän tuomio kuuluu, että puhelin on suorituskyvyltään ”kaikin puolin surkea ja epäilyttävä käyttää”.

Katso kuvat ja lue TM:n artikkeli täältä.

Kuvituskuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT