IL: Kirsi Kunnas on kuollut – ystävä aavisti sen unestaan: ”Järkyttävä kokemus”


Rakastettu kirjailija ja taiteen akateemikko Kirsi Kunnas on kuollut 96-vuotiaana. Lähipiiri vahvisti suru-uutisen STT:lle.

Kunnaksen pitkäaikainen ja läheinen ystävä, kirjallisuuden emeritaprofessori Leena Kirstinä, 77, aavisti ystävänsä poismenon yöllä näkemästään unesta.

– Viime yönä näin todella unta, että sataa lunta. Se on Kirsin yksi runo, ja niin oli käynytkin. Jotenkin siitä tajusin, että Kirsiä ei enää ole. Se oli minulle aika järkyttävä kokemus, mutta se runo oli Kirsille hyvin tärkeä: samaan aikaan, kun tapahtuu jotain todellista, kuvitellaan, ja todellisuudet vaihtuvat, Kirstinä kertoi IL:lle.

1970-luvun alussa toisensa löytäneet ystävykset tapasivat viimeisen kerran viime tiistaina. Kirstinän mukaan Kunnas oli hyvässä kunnossa, vaikkakin hyvin väsynyt. Kirstinä kertoo, että Kunnas ei koskaan menettänyt leikkimielisyyttään ja viimeinenkin keskustelu oli erittäin hauska.

Kirstinä kirjoitti Kunnaksen pyynnöstä tämän elämänkertakirjan Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa (WSOY), joka julkaistiin vuonna 2014.

Kirsi Kunnas tunnettiin varsinkin lastenrunoistaan, kuten kokoelmista Tiitiäisen satupuu (1956) ja Tiitiäisen runolelu (2002). Hän kirjoitti myös aikuisille suunnattua lyriikkaa, suomensi proosaa ja sai muun muassa Pro Finlandia -palkinnon 1973 sekä Aleksis Kivi -palkinnon vuonna 2012. Taiteen akateemikoksi hänet nimitettiin vuonna 2009.

Kirsi Kunnaksen lapsia ovat Eppu Normaali -yhtyeen muusikot ja lauluntekijät Mikko ja Martti Syrjä.

Lähteet: Iltalehti, Yle

SUOSITUIMMAT