IL: Kotkasta on löytynyt Kiinassa tehty 50 euron seteli: ”Ei väärennös”


Iltalehteen on ottanut yhteyttä Kotkassa asuva naishenkilö, jonka poika oli löytänyt viime viikonloppuna erikoisen setelin. 50 euron setelissä oli erikoisia kiinankielisiä kirjauksia molemmin puolin.

– Setelissä ei tarkemmalla vilkaisulla ollut vesileimoja. Muuten se tuntui aidolta. Totesimme, että kyllä tämä pitää poliisille viedä, Margot Räsänen selostaa Iltalehdelle.

Kävi ilmi, että seteli ei toden totta ollut aito. Mutta ei se ollut väärennöskään, ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä ja huijaustarkoituksessa. Mistä ihmeestä sitten on kyse?

Iltalehti on selvittänyt, että kyse on kiinalaisissa pankeissa käytettävästä harjoitusrahasta. Tällaisen olemassaolosta ei moni tavallainen tallaaja ole kuullutkaan.

Aidonnäköisiä seteleitä käytetään pankeissa opeteltaessa ulkomaisen valuutan tunnistamista ja käsittelyä. Harjoitusseteleitä voi ostaa netistä, ja merkinnöistä huolimatta osa niistä päätyy käteiskiertoon.

– Tällaisia laittomia harjoitusseteleitä on tosiaan olemassa, kuten myös erilaisia rekvisiittarahoja. Ne eivät ole aitoja, eivätkä siten kelpaa maksuvälineenä, Suomen pankin seteliasiantuntija Olli Vehmas toteaa Iltalehdelle.

SUOSITUIMMAT