IL: Sanna Marinin perheaamiaiset maksetaan verovaroista – kuitit salataan


Iltalehden mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) maksattaa valtion varoista perheensä yksityiskäyttöön hankittavia elintarvikkeita noin 300 eurolla kuukaudessa. Lehden mukaan hankintojen laillisuus on kyseenalainen.

Valtioneuvoston kanslia tulkitsee edunperustuvan pääministerin ja tämän kanssa samaan talouteen kuuluvien oikeuteen saada valtion varoista aamiaistarvikkeita ja kylmiä aterioita yöpyessään Kesärannassa. Valtioneuvoston kanslian mukaan etu on ollut tarjolla kaikille pääministereille, mutta vastaavassa mittakaavassa sitä on 2000-luvulla käyttänyt korkeintaan pääministeri Paavo Lipponen (sd).

Lipposen, Mari Kiviniemen (kesk) ja Marinin lisäksi myös pääministeri Jyrki Kataiselle (kok) on VNK:n mukaan ostettu Kesärantaan elintarvikkeita valtion varoista ”hyvin lyhyen aikaa”.

Iltalehden mukaan Marinin kaudella etua on käytetty enemmän kuin aikoihin ja viime kesästä lähtien sen käyttämistä on peitelty salauspäätöksin.

Tasavallan presidenttiä koskevat säädökset ovat samat kuin Kesärantaa koskevassa pykälässä, mutta presidentti Sauli Niinistön eikä hänen perheensä ruokaostoksia ei makseta valtion varoista. Presidentin kanslia ilmoitti Iltalehdelle, että mainittu lakipykälä ei mahdollista tällaisen edun tarjoamista. Niinistö ja hänen perheensä maksavat itse kaikki käyttöönsä tarkoitetut elintarvikkeet.

Iltalehden mukaan Valtioneuvoston kanslia salaa pääministerin kauppakuitit vetoamalla yksityisyydensuojaan.

Iltalahden mukaan laskuja alettiin salata 2020 huhtikuussa, lähellä Katri Kulmunin (kesk) kyseenalaisista ostolaskuista alkunsa saanutta skandaalia, joka johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin tehtävästä.

Iltalehden mukaan Kesärannassa asuu pääministeri Marinin lisäksi hänen miehensä ja heidän vuonna 2018 syntynyt lapsensa. Joidenkin lehtitietojen mukaan myös Marinin äiti on ollut Kesärannassa lastenhoitoapuna.

Sanna Marin ei ole vastannut Iltalehdelle asiaan liittyviin tiedusteluihin.

Lähde: Iltalehti

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT